Oamenii de stiinta ar fi rezolvat misterul vantului de eclipsa

Acum aproximativ 301 ani, astronomul Edmund Halley a observat o eclipsa solara si modul in care s-a schimbat vremea in timpul acestui spectacol. A documentat situatia scriind ca o senzatie de groaza i-a cuprins pe spectatorii din vecinatatea lui. Acum, cu ajutorul a mii de voluntari, oamenii de stiinta ar fi rezolvat misterul.
Meteorologii de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, au recrutat 4.500 de cercectatori pentru Experimentul National de Eclipsa, creat pentru a masura efectele meteorologice ale eclipsei partiale de anul trecut de pe 20 martie.
Combinand observatiile din toata tara cu datele colectate de statiile meteo si o multime de alti senzori, echipa a confirmat ca, intr-adevar, atmosfera s-a racit in timpul eclipsei si ca au aparut vanturi. Potrivit cercetatorilor, schimbarea aceasta poate avea loc instratul de aer care separa curentii de aer de la nivel inalt de cei de la suprafata planetei.
Pe masura ce Soarele dispare in spatele Lunii, solul se raceste brusc asa cum se intampla la apus. Asta inseamna ca aerul cald nu se mai ridica provocand o scadere in viteza vantului si o schimbare a directiei.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.