ONU a recunoscut ca a stat la baza unei epidemii de holera in Haiti

holera
United Nations Photos/Flickr

ONU a recunoscut, in sfarsit, ca a jucat un rol important in epidemia de holera din Haiti de acum 6 ani, ce a rapus mii de oameni si infectat peste 800.000.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a recunsocut pentru prima data saptamana trecuta ca organizatia a fost implicata in declansarea unei epidemii de holera si ca mai are multe lucruri de facut pentru a rezolva problema.

Dar un raport intern confidential obtinut de New York Times a dus lucrurile un pic mai departe, concluzionand faptul ca epidemia nu ar fi fost declansata fara actiunile Natiunilor Unite.

Holera este cauzata de bacteria Vibrio cholerae, ce se transmite prin intermediul fecalelor umane. A fost prima epidemie de holera din ultima suta de ani in cazul statului Haiti, iar in 2010 a inceput sa apara de-a lungul raului Meille. Coincidenta, sau nu, totul s-a intamplat la scurt timp dupa ce 454 de forte de mentinere a pacii ONU s-ar fi mutat intr-o tabara din apropiere dupa o misiune in Nepal, misiune ce s-a desfasurat in mijlocul unei epidemii de holera. Canalizarea bazei se scurge in rau, iar oamenii de stiinta s-au contrazis daca aceasta a fost singura cauza a epidemiei de holera.

Citeste si  Cauza cancerului - aproape elucidata

Potrivit statisticii oficiale, epidemia a ucis peste 10.000 de persoane, iar unii cercetatori spun ca numarul ar putea fi mult mai mare. ONU nu si-a asumat pana acum responsabilitatea si a pretins in permanenta o imunitate legala in legatura cu orice acuzatie pe acest subiect.

Nemultumit de acest raspuns, un expert ONU, Philip Alston de la Universitatea din New York, a scris un raport de 19 pagini despre rolul ONU in epidemie. I l-a trimis lui Ban Ki-moon pe 8 august, iar acum ONU are timp sa raspunda pana la finalul saptamanii. Ki-moon a declarat ca organizatia a jucat un rol in epidemie, dar se mai gandesc daca sa accepte concluziile raportului care vizeaza numai organizatia.

[sursa]

Petru Stratulat