O epidemie necunoscută afectează Tropicele
Foarte multi barbati care traiesc in sudul statului indian Andhra Pradesh sunt diagnosticati cu o boala renala cronica iar cercetatorii nu au nici cea mai vaga idee care este sursa epidemiei. In mod normal, pacientii care sunt diagnosticati cu aceasta boala au in paralel ori diabet ori hipertensiune inainte ca problema sa avanseze, dar acesti noi pacienti nu au avut asemenea probleme. Cunoscuta ca o boala cronica renala cu etiologie necunoscuta (CKDu), savantii sunt innebuniti sa afle ce se intampla.
CKDu este mortala pentru ca este foarte dificil de detectat. Cu foarte putine simptome si pana la diagnosticarea pacientilor, in special in zonele izolate ale tarilor aflate in curs de dezvoltare, rinichii sunt deja afectati si imposibil de recuperat. Acest lucru cauzeaza o presiune a sangelui foarte mare si o crestere a nivelului de creatina in sange, primul semn al unei boli renale. Odata diagnosticata, prognoza nu este buna pentru ca pacientii nu vor mai putea munci caci vor fi nevoiti sa faca dializa, ceva ce ar afecta foarte mult barbatii care trebuie sa-si sustina familiile din tarile sarace.
Lucrul ciudat in privinta acestei boli este ca simptomele acestea nu au aparut acum pentru prima data. De fapt, in ultimii ani mii de barbati cu varste intre 30 si 55 de ani au fost diagnosticati cu CKDu in America Centrala, in special in Mexic, Guatemala, Nicaragua si Coasta Pacifica a statului El Salvador. Estimarile indica spre moartea a peste 20.000 de barbati in America Centrala din cauza acestei epidemii, o crestere de 500% in doar 20 de ani. Nu stim inca ce anume determina aparitia epidemiei.
In Mezoamerica ii afecteaza in special pe cei care lucreaza in plantatiile de trestie de zahar, dar si pe muncitorii care activeaza in alte ramuri agricole, cum sunt regiunile cu orez din Sri Lanka. Este un tipar ce s-a repetat in cazul tinerilor diagnosticati in India, care, de asemenea, munceau sub razele Soarelui. Asa a aparut o teorie conform careia aparitia bolii are legatura cu dezhidratarea cronica.
Intr-un studiu efectuat pe muncitorii de pe plantatiile de trestie de zahar din Costa Rica, cercetatorii au gasit niveluri foarte ridicate de cristale de acid uric in urina ce s-au acumulat pe masura ce trecea ziua. Cred ca aceste cristale ar putea afecta rinichii ducand la CKDu, ceea ce ar explica incidenta ridicata printre muncitorii care se afla pe camp toata ziua.
Altii contrazic teoria. Doua grupuri de cercetatorii au analizat nivelurile de siliciu gasit in apa din Andhra Pradesh. Un grup a cercetat daca acesta apare in mod natural, iar celalalt daca este un rezultat al pesticidelor folosite in exces. Ultima varianta este si cea mai banuita in acest moment in cazul Sri Lankai, unde au aparut atat de multe cazuri incat a devenit o criza sanitara. In Sri Lanka, chimicalele imprastiate deasupra campurilor sunt cauza bolilor renale in cazul muncitorilor.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.