O stea ciudata din apropiere poate explica eruptiile radio
Eruptia radio detectata in galaxia noastra vine de la o stea magnetizata, intitulata magnetar, si ar putea explica niste enigme cosmice.
Pentru o fractiune de secunda, la final de aprilie, un magnetar din galaxia noastra a aruncat in spatiu o cantitate uriasa de radiatie radio. Oamenii de stiinta spun ca aceasta ar putea explica una dintre cele mai mari enigme cosmice: ce se afla la baza eruptiilor radio, ce au fost detectate si in adancurile spatiului cosmic?
Steaua, denumita SGR 1935+2154, este, dupa cum spuneam, un magnetar – o ramasita super-densa a unei supernove, o stea caracterizata printr-un camp magnetic urias. Multi astronomi cred ca eruptiile radio, care dureaza cateva milisecunde, vin de la acesti magnetari, dar nu au fost capabili sa si dovedeasca legatura.
Studiile preliminare au descris eruptia radio, prima detectata in Calea Lactee. Pana acum, cea mai apropiata eruptie a fost detectata la 150 de milioane de parseci, adica 490 milioane de ani-lumina departare de noi. Magnetarul acesta, din Calea Lactee, se afla la „doar” 10.000 de parseci distanta, fiind, asadar, indeajuns de aproape pentru ca astronomii sa-l examineze.
Spectacolul a inceput pe 27 apriie, cand satelitii, printre care si cel al NASA, Neil Gehrels Swift Observatory, au detectat radiatii dinspre SGR 1935+2154, unul dintre cei 30 de magnetari cunoscuti din Calea Lactee. Acestia au varfuri de activitate, timp in care emit radiatii in diferite lungimi de unda. A doua zi, radiotelescopul CHIME (Canadia Hidrogen Intensity Mapping Experiment), a detectat o eruptie radio din zona aceluiasi magnetar.
Echipa de la CHIME a sperat sa detecteze emisii radio de la SGR 1935+2154, dar se asteptau la unele foarte slabe. In schimb, au dat peste ceva cu mult mai interesant.
O a doua echipa a avut si mai mult noroc pentru ca a prins eruptia la apogeu. Radiotelescopul STARE2 este alcatuit din multe antene mai mici. STARE2 cerceteaza cerul inca de anul trecut, sperand sa detecteze ceva ce ar semana macar cu o eruptie radio in galaxia noastra. Pe 28 aprilie, fix asta a dectat: eruptia observata si de echipa CHIME.
Eruptia a fost cea mai puternica observata de la un magnetar din Calea Lactee si ar putea oferi indicii cu privire la sursa acestui fenomen.
Pentru ca magnetarii se invart foarte repede si datorita campurilor magnetice care-i guverneaza, au rezerve uriase de energie care pot produce eruptii. O idee privind eruptiile spune ca acestea sunt cauzate de ceva ce se intampla in interiorul magnetarilor, precum un cutremur foarte violent, care ar fisura suprafata stelei eliberand cantitati enorme de energie. Alta posibilitate e ca fenomene magnetice de la suprafata sa cauzeze fenomenul.
Pe 28 aprilie, eruptia a fost de 1.000 de ori mai slaba decat eruptiile detectate in alte galaxii, acolo unde unele se si repeta la intervaluri care nu prea pot fi explicate ca venind de la magnetari.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.