O noua teorie a eruptiilor radio din spatiu

Am mai scris pe Sound of Science despre aceste eruptii radio care nu isi gasesc inca o explicatie ci doar teorii. Ei bine, am dat acum peste alta. 

Eruptiile radio, denumite in engleza Fast Radio Burts, au fascinat astronomii inca de la prima detectie in 2007. Acest eveniment a fost botezat „Eruptia Lorimer” dupa cel care l-a descoperit, Duncan Lorimer de la Universitatea West Virginia.

In radio astronomie, acest fenomen se refera la pulsuri radio venind de la surse cosmologice indepartate si care dureaza cateva milisecunde in medie. Peste 20 de astfel de situatii au fost detectate din 2007 incoace, iar oamenii de stiinta tot nu stiu ce le cauzeaza, desi teoriile variaza de la explozii solare la gauri negre, pulsari si magnetari.

Totusi, potrivit unui nou studiu realizat de o echipa de astronomi chinezi, FRB-urile ar putea avea legatura cu formarea unor cruste in jurul unor „stele ciudate”. Un model creat de acestia arata ca prabusirea acestor cruste creeaza eruptii incarcate energetic ce pot fi observate de la ani-lumina distanta.

Citeste si  VIDEO: Cele mai radioactive locuri de pe Terra

Studiul, intitulat „Fast Radio Burts from the collapse of Strange Star Crusts”, a aparut recent in The Astrophysical Journal. Echipa a fost condusa de Yue Zhang de la School of Astronomy and Space Science de la Universitatea Nanjing si i-a inclus pe Jin-Jun Geng si Yong-Feng Huang.

Dupa cum declara in studiul lor, toate celelalte incercari de a explica FRB-urile nu au putut rezolva enigma sursei lor.

[sursa]