ESA a publicat cea mai detaliată hartă a Căii Lactee

Hartă
Foto: ESA

Agenția Spațială Europeană (ESA) a dezvăluit cea mai detaliată hartă a galaxiei noastre, procesată de telescopul Gaia, însumând 1,14 miliarde de stele din Calea Lactee.

Gaia este un telescop spațial dezvoltat de ESA, construit pentru astrometrie – știința care se ocupă cu studierea mișcărilor, pozițiilor și distanțelor dintre diferite obiecte astronomice.

Lansată în decembrie 2013, misiune Gaia va dura 5 ani, având ca scop construirea celui mai mare catalog spațial 3D făcut vreodată în istoria omenirii.

Harta publicată de ESA ieri este rezultatul a 14 luni de scanare a cerului, începând cu iulie 2014 și pănă în septembrie 2015. Telescopul va studia fiecare obiect identificat de câte 70 de ori în cursul celor 5 ani, ajungând astfel la 40 de milioane de observații pe zi.

Citeste si  Adrian Sonka (astronom) - "Avem un telescop de 4 ori mai mic decat un telescop mic"

Zonele luminoase de pe hartă reprezintă aglomerări de stele, în timp ce zonele întunecate sunt regiuni unde Gaia nu a identificat prea multe corpuri astronomice. Cele două obiecte foarte luminoase din partea din dreapta jos a hărții sunt Norii lui Magellan.

De asemenea, în partea din stânga jos a hărții poate fi observată galaxia Andromeda, cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee, aflată la 2,5 milioane de ani lumină de Pământ.

Versiuni ale hărții la rezoluții mari, cu sau fără denumirile obiectelor identificate de Gaia, pot fi descărcate gratuit de pe site-ul ESA. 

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu