Este ploaia la fel peste tot?
Unele zone de pe Terra au parte de 10.000 de ori mai multa ploaie decat altele, o diferenta uriasa intre cea mai ploioasa si cea mai arida, dar este posibil ca ploaia sa urmeze acelasi tipar pe tot globul sau joaca dupa reguli proprii in functie de locul in care se produce?
O echipa formata din fizicieni europeni investigheaza daca furtunile urmeaza aceleasi reguli, precum cantitatea de apa, iar raspunsul gasit a fost unul cautat timp de decenii: ploaia urmeaza reguli proprii.
Cand fizicienii au de rezolvat o problema nerezolvata pana atunci de nimeni, de regula, realizeaza faptul ca solutia se bazeaza pe aceleasi principii matematice ca alte problemele total diferite. Natura isi repeta tiparele peste tot. De aceea, ecuatia lui Schrodinger poate aparea in comportamentul pestilor, iar dinamica fluidelor in electricitate. Aceste interconexiuni se afla peste tot si este treaba unui fizician sa le gaseasca.
Atunci cand un grup format din fizicieni germani si spanioli a analizat precipitatiile inregistrate in trecut in anumite locuri din lume, s-au asteptat sa poata descrie apoi ploaia indiferent de zona. Au vrut sa afle relatia dintre volum si frecventa.
Daca o regiune din Papua Noua Guinee are o saptamana cu ploi slabe cantitativ si o luna cu altele bogate, iar zona din Niger 2 saptamani intre furtuni mici si doua luni intre altele puternice, avem aceeasi relatie intre furtuni mici si mari: cele mari se produc de 4 ori mai rar.
Trebuie sa inmultesti cu 2 cat asteapta Papua Noua Guinee si vei vedea ca rezultatul este egal cu cat asteapta Niger. Daca ai putea inmulti Papua Noua Guinee cu alt numar ca sa rezulte Germania si apoi cu un alt numar pentru a iesi Australia, relatia intre furtunile mici si mari ar fi aceeasi in toate aceste zone si, probabil, peste tot in lume. Odata ce stii relatia aceasta, poti intelege mecanismul global.
Oamenii de stiinta aproape ca au gasit aceasta similititudine. Din pacate, exponentii critici, care au legatura cu relatia dintre furtunile mari si mici, sunt un pic prea diferiti intre zonele analizate.
Se pare ca ploaia nu este universala, nu la nivelul fizicii, iar ei inca nu au inteles motivul. S-ar putea ca una sau mai multe zone analizate sa fi dat peste cap calculele sau sa existe un motiv la care inca nu s-au gandit.
Studiul a fost publicat in Physical Review E.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.