Etica și testele pe animale

macacChiar daca nu ne place, exista motive etice pentru testarea pe animale. Cercetarile publicate si laudate in media sunt acelea revolutionare, dar oamenii de stiinta evita sa mentioneze faptul ca acestea au fost efectuate, la un moment dat, pe animale.

Un raport publicat recent de Ali Rezai si colegii sai in jurnalul Nature, in legatura cu un pacient care si-a putut misca bratele doar gandindu-se la actiunea aceasta, se refera la semnalele trimise de creier si inregistrate de electrozi implantati ce le-au trimis mai departe spre muschi pentru a actiona bratele. Cand jurnalistii scriu despre asemenea descoperiri, evita deceniile de cercetare pe macaci carora le datoram avansul tehnologic in directia bratelor bionice. Fara ca publicul sa fie constient de asta, organizatiile de protectie a animalelor pot pretinde ca testele clinice efectuate pe animale nu au nici un rol in avansul medicinei, dar intelegerea modului in care creierul primatelor proceseaza informatia ne ajuta sa contruim asemenea device-uri.

Eliminarea testarii pe animale ar presupune ca unica testare sa fie cea pe oameni, cu riscuri incredibil de mari, ceea ce ar transforma cercetarea intr-una lipsita de etica.

O alta zona a medicinei pe care le-o datoram macacilor este cercetarea care amelioreaza foarte mult simptomele bolii Parkinson. Dupa decenii de munca, putem vorbi despre un tratament eficient.

Peste 60.000 de maimute sunt folosite in experimente de tot felul in fiecare an in SUA, Europa si Australia. Daca ne-am gandi la o lume fara aceste teste, am privi o realitate sumbra. In anii ’50, au fost folosite aproape 100.000 de maimute pentru vaccinul anti-poliomielita. Pana la aparitia lui, milioane de oameni, cei mai multi copii, au fost infectati in fiecare an. Dintre acestia, 10% au murit si restul au ramas cu dizabilitati.

Citeste si  Nu va mai curatati urechile cu betisoare!

Aproximativ 200 de milioane de oameni se imbolnavesc de malarie in fiecare an. 600.000 mor, dintre care 75% copii. Crearea unui vaccin este cea mai sigura solutie, dar avem nevoie de primate pentru teste. La fel se intampla si in cazul Ebola, HIV si Zika. Alegerea etica penduleaza intre sacrificarea catorva sute de maimute si condamnarea a mii de oameni la suferinta sau moarte in fiecare an.

Matematica este una extrem de simpla. Pentru a testa eficacitatea unui vaccin, acesta trebuie testat pe un organism viu similar celui uman sau direct pe oameni. Ce-ai alege, daca ar fi vorba despre viata ta, a unui prieten sau membru al familiei?

[sursa]