Eveniment ESA organizat în Bucureşti
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) organizează simultan în cele 22 de state membre ale sale un eveniment dedicat spaţiului cosmic – Consultarea Cetăţenilor asupra Domeniului Spaţial pentru Europa.
Stat membru al ESA, România, prin Agenţia Spaţială Română, va găzdui Consultarea Cetăţenilor asupra Domeniului Spaţial pentru Europa în Bucureşti, pe 10 septembrie 2016, de la ora 09.00 la 17.00. Locul în care se va desfăşura întâlnirea urmează să fie anunţat pe site-ul ROSA şi pe site-ul evenimentului.
Pe parcursul zilei, participanţii vor primi informaţii despre spaţiul cosmic şi despre activitatea şi misiunea ESA. Potrivit site-ului dedicat evenimentului, cetăţenii vor forma grupuri de discuţii în care îşi vor exprima părerea cu privire la aspecte curente şi viitoare ale programelor spaţiale, cu scopul final de a contribui la viitorul sectorului spaţial în Europa.
Organizatorii informează că pentru a participa la dezbateri nu este nevoie să fii specialist în domeniu sau să ai cunoştinţe aprofundate despre spaţiul cosmic, asigurându-i pe cei interesaţi că fiecare contribuţie va constitui o sursă de informaţii şi de inspiraţie pentru programele spaţiale. Cei selectaţi să participe vor fi cât mai reprezentativi pentru ţara din care provin, în funcţie de criterii socio – demografice.
Toate materialele rezultate în urma întâlnirii vor fi puse gratuit la dispoziţia oricui doreşte să organizeze o dezbatere. De asemenea, primele rezultate ale dezbaterilor vor fi disponibile online chiar din ziua evenimentului. Ulterior, ESA va publica o analiză completă şi o sinteză a discuţiilor. Toate întâlnirile din cele 22 de ţări membre ESA se vor desfăşura pe acelaşi model, astfel încât la final rezultatele să fie consolidate într-un singur raport.
Este pentru prima dată când ESA organizează un astfel de eveniment, la o scară fără precedent. Referindu-se la această iniţiativă, Jan Woerner, directorul general al ESA, accentuând scopul agenţiei de a fi mai deschisă către public şi de a se angaja în dialoguri cu cetăţenii europeni, a afirmat: „zborul în spaţiu, ştiinţa spaţiului, explorarea, studiul Pământului, telecomunicaţiile, navigaţia sateliţilor, tehnologia spaţiului şi inovaţia pot să răspundă provocărilor societăţii şi să fie o sursă de inspiraţie pentru viitoarele generaţii. Cetăţenii europeni pot să ne ajute să ne evaluăm mai bine priorităţile”.
Participarea este gratuită. Vă puteţi înscrie la Consultarea Cetăţenilor asupra Domeniului Spaţial pentru Europa până pe data de 28 august 2016, râspunzând la câteva întrebări pe site-ul evenimentului, printre care şi „ce înseamnă spaţiul pentru dvs.?”
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).