Ce s-a întâmplat cu sonda Schiaparelli?

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a identificat pe solul marțian, în zona destinată amartizării  sondei Schiaparelli, o zonă mare întunecată ce pare a fi rezultatul unui impact.

Cel mai probabil, sonda Schiaparelli s-a prăbușit și a fost distrusă. Datele transmise de către sondă înainte de pierderea semnalului indicau că sistemele sale de coborâre nu funcționau în mod corespunzător. Parașuta sa a fost deschisă prea devreme și rachetele sale, special concepute pentru a încetini sonda cât să plutească deasupra suprafeței, au funcționat doar pentru câteva secunde. Ele ar fi trebuit să funcționeze timp de o jumătate de minut.

schiaparelli
NASA/JPL-CALTECH/MSSS

Imaginile trimise de MRO sunt destul de slabe, având o rezoluție de 6 metri per pixel. Această zonă întunecată de 15/40 metri, care reprezintă probabil praf și bucăți de rocă aruncate în urma impactului,  este situată la aproximativ 5,5 km vest de locul în care ar fi trebuit să amartizeze Schiaparelli. În aceeași zonă se observă și o pată albă, care pare a fi parașuta sondei. Aceste detalii nu se regăsesc în imaginile surprinse de MRO anterior.

Citeste si  Computer antic, mult mai vechi decat se anticipase

Agenția Spațială Europeană (ESA) și operatorul MRO, NASA, consideră că aceste caracteristici descrise reprezintă într-adevăr scena impactului cu solul al sondei Schiaparelli.

Inginerii continuă să analizeze toate datele transmise de sondă în fiecare etapă a coborârii sale până la pierderea neașteptată a contactului, cu 50 de secunde înainte de momentul calculat pentru atingerea solului.

schiaparelli
NASA/JPL-CALTECH/MSSS

În final, investigația ar trebui să ne dezvăluie în ce moment al coborârii Schiaparelli a intrat în cădere liberă (se estimează o altitudine de aproximativ 2-4 kilometri înălțime) și cu ce viteză s-a produs impactul cu solul (estimările sugerează o viteză de peste 300km/h).

Sonda Schiaparelli a făcut parte din programul ExoMars dezvoltat de Agenția Spațială Europeană în colaborare cu Roscosmos, ce depune eforturi pentru a căuta dovezi ale vieții trecute sau prezente pe Planeta Roșie.

Valentin Ioniță

[sursă]