Exoplanetele ar putea fi mai potrivite vietii decat s-ar fi crezut

exoplanetaAstrofizicienii sugereaza ca acestea ar putea avea apa lichida si ca ar fi mai potrivite vietii decat au crezut pana acum. Daca teoria se confirma, ar insemna ca nu ar exista o zona intunecata si rece care sa tina apa captiva sub o calota de gheata.

Jeremy Leconte, de la Institutul Canadian de Astrofizica Teoretica de la Universitatea din Toronto a spus ca planetele cu oceane ar putea avea clima comparabila cu cea a Terrei.

Oamenii de stiinta au crezut ca exoplanetele se comporta altfel decat Terra, ca sunt orientate cu aceeasi fata spre steaua pe care o orbiteaza, asa cum este pozitionata Luna fata de Pamant. Daca ar fi fost asa, exoplanetele s-ar fi invartit in jurul stelelor sincronizate cu acestea, fiind orientate cu aceeasi emisfera spre ele, in timp ce cealalta ar fi cufundata intr-un intuneric rece si etern.

Leconte spune ca exoplanetele se invart cu o viteza destul de mare in jurul stelelor cat sa aiba un ciclu zi-noapte ca pe Terra. „Daca avem dreptate, nu exista o noapte permanenta, care sa tina apa captiva intr-o calota de gheata. Inca nu stim daca asemenea conditii climatice ar putea duce la aparitia vietii”.

Citeste si  Inele gigantice in jurul unei exoplanete

Leconte si echipa sa testeaza teoriile pe un model climatic 3D pentru a prezice efectele generate de atmosfera planetei asupra vitezei de rotatie, consecinte ce ar avea impact asupra climei. Atmosfera este cruciala in viteza planetei.

Desi astronomii inca asteapta dovezile, argumentele teoretice sugereaza ca exoplanetele ar trebui sa mentina o atmosfera indeajuns de masiva precum cea a Terrei. In cazul nostru, unde avem o atmosfera destul de firava, aproape toata lumina venita de la Soare ajunge pe suprafata planetei, maximizand efectul incalzirii prin atmosfera si producand o clima moderata. Creand diferentele de temperatura intre noapte si zi, ecuator si poli, alimenteaza curentii de aer care redistribuie masa atmosferei.

[sursa]