Experimente controversate, cu aceleasi rezultate infioratoare chiar si dupa 50 de ani
Probabil ati auzit de experimentele Milgram, o serie de experimente ce au inceput in 1961 si care au concluzionat faptul ca oamenii isi vor face rau reciproc pentru a se supune ordinelor, daca o autoritate le ordona asta.
Au fost unele dintre cele mai controversate experimente, iar acum, dupa 50 de ani, o echipa din Polonia le-a repetat intr-o versiune moderna si a ajuns… la aceleasi rezultate.
Experimentele Milgram au fost demarate de Stanley Milgram, psiholog la Universitatea Yale, in iulie 1961, la 3 luni dupa inceperea procesului criminalului nazist de razboi Adolf Eichmann.
Milgram a dorit sa stie: „Este posibil ca Eichmann si inca un milion de complici ai Holocaustului sa fi urmat ordine si atat?”
Pentru a explora varianta asta, a demarat experimentul in cadrul caruia voluntarii, sub autoritatea celui care conducea actiunea, erau indemnati sa electrocuteze o persoana din camera alaturata pe care o si puteau auzi, dar pe care nu o puteau vedea, daca aceasta ar fi raspuns gresit la o intrebare. La fiecare raspuns gresit, socul electric devenea din ce in ce mai puternic. Cel mai mare soc masura 450 de volti, iar participantii la experiment erau informati ca acesta va rani serios persoana din camera alaturata.
Voluntarii nu stiau ca aparatul din fata lor emitea sunete infioratoare si ca nu transmitea socurile respective si nici ca persoana din camera alaturata face parte din echipa experimentului. Un actor, practic. Voluntarii stiau ca ceea ce fac este real.
Cativa voluntari au abandonat experimentul la un moment dat, dar doua treimi s-au supus ordinelor si au continuat. Milgram a fost acuzat ca nu a fost foarte atent cu rezultatele si ca a manipulat datele, dar mai multe versiuni ale experimentului au fost demarate in anii ce au urmat, aducand rezultate importante.
In versiunea moderna a experimentului, cercetatorii au recrutat 80 de participanti, 40 femei si 40 barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 69 de ani. Au fost indemnati de un examinator sa transmita socuri electrice unei persoane din camera alaturata, marind voltajul cu fiecare raspuns gresit, spunandu-le ca este foarte important sa continue indiferent cat ar fi protestat. In aceasta versiune, au existat doar 10 butoane, nu 30, si cu voltaj mai mic, pentru ca experimentul sa respecte niste reguli etice.
La final, 90% dintre voluntari au urmat ordinele, exact ca in experimentele lui Milgram.
Esantionul este mic, intr-adevar, dar asta nu inseamna ca nu ridica un semn de intrebare in privinta naturii umane si a modului in care executam ordine.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.