Exploziile fotonice si secretele astronomice

nebuloasa variabilaIata un titlu capabil sa ridice multe sprancene. Se pare ca aceste explozii pot aduce lumina asupra multor secrete ale universului.

Stiai ca daca indrepti un laser puternic spre Luna si il misti foarte rapid din mana pe suprafata ei, petele de lumina se vor misca pe ea cu o viteza mai mare decat viteza luminii? Acesta este un fenomen cunoscut si care nu contrazice relativitatea speciala.

La o intalnire a Societarii Astronomice Americane de la Seattle de ieri, Robert Nemiroff, un profesor de fizica de la Universitatea Tehnologica din Michigan a declarat ca aceasta curiozitate teoretica ar putea fi chiar folositoare in cosmos. Cand o asemenea lumina ar matura la o viteza super-luminica suprafata unui obiect, flashul initial ar releva informatii tri-dimensionale despre acesta.

Citeste si  Un "inel Einstein" descoperit la 10 milioane de ani-lumina depărtare

Flashurile sunt intitulate boomuri fotonice pentru ca sunt o analogie la cele sonice si ar putea fi detectate pe Luna, pe asteroizi, pe umbrele de pe praful ce orbiteaza stele si pe obiecte luminate de pulsari.

Conceptul nu a fost inca demonstrat. Pentru a determina suprafata si dimensiunea unui asteroid, de exemplu, un laser puternic ar putea matura corpul de mii de ori pe secunda, generand un boom fotonic la fiecare trecere, iar telescoapele ar putea inregistra rezultatul cu ajutorul unor camere de mare viteza.

[sursa]