Primul test clinic pentru extinderea vietii umane: metformina

_MG_6536Medicamentul deja folosit impotriva sindromului ovarian polichistic ar putea ridica media de varsta pana la 120 de ani. Studiile anterioare au aratat ca prelungeste viata in cazul mai multor animale.

Metformina este aprobata din 1957 in Franta impotriva diabetului de tip 2 si chisturilor ovariene. Este un medicament relativ simplu si ieftin de produs in masa (costa cativa centi/doza). A fost observata prelungirea sperantei de viata a soarecilor in special dupa ce efectele medicamentului au fost comparate cu altele echivalente. Medicamentele antidiabetice provoaca scaderea glucozei, insulinei si IGF-1. Astfel, obtii un mecanism asemanator dietelor cu restrictie calorica (dovedite sa prelungeasca viata semnificativ in majoritatea speciilor-model pe care le stim). In C. Elegans (unul din cele mai simple modele pentru studii genetice) metformina prelungeste viata cu 40% in medie.

Astfel, FDA a aprobat primul test clinic pentru „prelungirea sanatatii si vietii” din istoria medicinei stiintifice moderne. Testul inglobeaza 3000 de pacienti cu factor mare de risc pentru boli legate de imbatranire (Alzheimer, boli cardiovasculare, cancer). Metoda este „double-blind” deci nici pacientul nici doctorul care prescrie tratamentul si urmareste efectele nu vor sti cine primeste tratament normal si cine placebo.

Citeste si  Gonoreea ar putea deveni rezistenta la toate antibioticele

Unul din beneficiile secundare pare sa fie si scaderea riscului de cancer.

Efectele secundare nu lipsesc. Aproape orice lucru pe care-l facem sau il luam are efecte secundare, insa metformina a restrans efectele posibile in anumiti pacienti la apetit scazut, dureri de stomac sau crampe musculare. In cazuri foarte rare (in special celor care au concentratia de creatina crescuta in sange) provoaca probleme renale. De aceea, nu va recomandam sa luati metformina inainte sa vedem daca are vreun efect pozitiv in oameni, si daca poate functiona pentru fiecare din noi.

Umanitatea cauta de cand exista prelungirea vietii. Insa pentru un studiu obiectiv, substanta asta pare promitatoare. Pe de alta parte, peste 7 ani (cand vor aparea rezultatele mortalitatii in grupul tratat versus placebo) vom sti sigur daca are intr-adevar efect. Nu va recomandam sa luati metformina de pe acum. Serios.

[sursa][sursa]