Fizicienii au ciocnit cvasi-particule pentru prima dată
Fizicienii sunt foarte buni la ciocniri de particule precum protonii si la accelerat ioni la viteze uriase in acceleratoare precum LHC-ul, dar particulele constituie doar o parte a problemei cand vine vorba de cele mai mici interactiuni care guverneaza functionarea fundamentala a Universului.
Exista si interactiuni intre particule care se comporta ca noi versiuni de particule nu ca o conglomerare de particule actionand impreuna. Aceste fenomene poarta numele de cvasi-particule si, pentru prima data, fizicienii au reusit sa le ciocneasca pentru a vedea ce se intampla.
Pentru a intelege mai usor, cvasi-particulele sunt aglomerari de particule care se comporta ca si cum ar fi o singura particula. De ce le-a trebuit atat de mult timp sa le ciocneasca? Spre deosebire de particule, cvasi-particulele se descompun foarte repede. Un elefant exista in forma sa pana cand moare si se descompune. Un elefant care a calcat pe o banda adeziva va ramane cu ea pe talpa pana la un punct in care banda se detaseaza. Fizicienii s-au straduit sa creeze tehnologia necesara indeajuns de puternica pentru a inregistra activitatea cvasi-particulelor inaintea disiparii lor.
Interactiunile acestea dureaza doar cateva femtosecunde, adica o milionime dintr-o miliardime de secunda. Rezultatul coliziunii cvasi-particulelor dureaza doar cateva attosecunde, o cvintilionime de secunda.
Coliziunea a rezultat in anihilarea celor doua cvasi-particule si emiterea unui foton detectat de cercetatori. Este foarte interesant ca cercetarea aceasta a creat, practic, un accelerator de cvasi-particule.
Rezultatul acestor studii s-ar putea concretiza in dezvoltarea unor panouri solare mult mai eficiente.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.