Fizicienii au înțeles cum să găsească Planeta a 9-a
Tot auzim de Planeta a 9-a, cea pe care inca nu am vazut-o. Planetele si asteroizii au fost detectate prin lumina reflectata a Soarelui. Acesta trimite lumina in toata directiile si o mica parte a ei se reflecta de un asteroid sau o planeta. O mica parte din cea reflectata se intoarce pe Terra.
Planeta a 9-a primeste de 500.000 de ori mai putina lumina decat Terra, ceea ce face foarte dificila detectarea ei. Conform unor studii, am putea-o descoperi cu ajutorul luminii emanate de ea insasi.
Totul in Univers emite un anumit fel de radiatie. Din acest motiv, metalul incins emite o lumina rosie sau portocalie, dar acesta nu este un proces care are loc doar atunci cand creste temperatura. Obiectele emit lumina in permanenta, dar tipul luminii se schimba pe masura ce temperatura creste.
Dupa ce un obiect se incalzeste peste un anumit prag, lumina emisa incepe sa se suprapuna cu cea pe care o putem vedea si atunci observam ca obiectul s-a incins. Dupa ce se racesc, lumina revine in spectrul invizibil noua, dar ea continua sa fie emisa. Pe acest principiu functioneaza camerele cu infrarosu. Oamenii stralucesc in intuneric, iar partile noastre mai calde stralucesc altfel decat cele reci.
Radiatia „black-body” (nu am gasit o traducere satisfacatoare in limba romana) ne ofera o solutie de a detecta Planeta a 9-a, care, probabil, emite lumina la granita dintre microunde si infrarosii. Culmea, avem telescoape care cerceteaza cerul cautand o astfel de lumina.
Toate planetele din Sistemul Solar s-au racit de cand s-au format, in urma cu 5 miliarde de ani. Cele care au atmosfera mare, densa, s-au racit mai greu pentru ca atmosfera actioneaza ca o patura. Daca Planeta a 9-a ar fi similara lui Uranus sau Neptun, ar putea exista o legatura intre densitatea atmosferei, masa planetei si radiatia aceasta. Asa ca, dupa ce vom reusi sa masuram radiatia, vom intelege si celelalte doua aspecte. Avand in vedere ca ne apropiem de acel moment, sigur vom afla si din ce este compusa Planeta a 9-a.
Lucrarile au fost publicate in The Astrophysical Journal Letters si pot fi accesate aici si aici.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.