Flashuri extrem de scurte de unde radio sosite dintr-o sursa misterioasa din Univers
Un fenomen straniu a fost observat de astronomi in timp ce avea loc – o explozie de unde radio. Eruptia a fost descrisa ca fiind extrem de scurta si puternica dintr-o sursa necunoscuta.
In utltimii ani, astronomii au observat acest fenomen nou care a durat doar cateva milisecunde. A fost observat pentru prima data din greseala in 2007, cand astronomii scormoneau in arhiva radio telescopului Parkes din estul Australiei. De atunci au mai observat alte 6 asemenea eruptii in datele culese de acel telescop si o a 7a in datele colectate de telescopul Arecibo din Puerto Rico. Toate au fost descoperite dupa ce au avut loc, dar apoi astronomii au inceput sa le si caute pe cer in timp ce acestea se produceau.
O echipa de astronomi din Australia a dezvoltat o tehnica de a cauta eruptiile pe care le-au denumit Fast Radio Bursts. A functionat, iar astronomii au reusit sa observe prima eruptie live prin intermediul telescopului Parkes. Sursa s-a aflat la o distanta de 5.5 miliarde de ani lumina departare de noi.
Acum ca au aflat localizarea ei, alte telescoape din toata lumea au fost alertate, atat de la sol cat si din spatiu, pentru a masura eruptiile in alte lungimi de unda.
Telescopul spatial Swift a masurat in raze X, detectand doua surse in acel punct din spatiu. Ele au fost observate si de Telescopul Optic Nordic din La Palma in lumina vizibila care a relevat doi quasari. Nu aveau cu nimic de a face cu eruptiile radio, ci se aflau intamplator in aceeasi zona.
Chiar daca au captat eruptiile in timp ce au avut loc si au putut indrepta mai multe telescoape intr-acolo pentru a masura in infrarosu, lumina vizibila, ultravioleta si raze-x, nu au gasit nimic.
Eruptiile au aruncat atat de multa energie in cateva milisecunde cat o face Soarele intr-o intreaga zi. Pentru ca nu au detectat emisii si in alte lungimi de unda, elimina mai multe fenomene astronomice asociate cu evenimente violente cum ar fi eruptiile gamma.
Eruptiile radio au lasat totusi un indiciu. Systemul telescopului Parkes a capturat o polarizare a luminii. Aceasta este directia in care undele electromagnetice oscileaza si pot fi liniare sau circulare. Semnalul eruptiilor radio a fost polarizat in proportie de 20%, iar asta sugereaza ca acolo exista un camp magnetic.
Teoriile vorbesc acum de eruptii radio care ar putea avea legatura cu un obiect compact, cum ar fi o stea neutronica sau o gaura neagra, coliziuni stelare.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.