Cercetatorii au observat in premiera formarea unui nor de gheata

formarea norilorVorbim despre sursa norilor. Pentru prima data, cercetatorii au observat formarea cristalelor de gheata pe particule individuale, oferindu-ne in permiera o imagine asupra modului in care isi fac aparitia norii de gheata in atmosfera terestra.

Procesul are loc atunci cand o particula atrage vapori de apa si formeaza cristale de gheata, care devin miezul norilor cirrus ce plutesc deasupra noastra. Observarea acestui lant microscopic de evenimente nu este deloc usoara dar este vitala pentru intelegerea modului in care se formeaza norii.

„Este unul dintre cele mai importante si mai putin intelese procese ale formarii norilor. Procesul fundamental al extinderii ghetii este unul pe care il cunoastem foarte bine, dar momentul in care primele molecule se aduna a fost unul necunoscut.” – Bingbing Wang, Pacific Northwest National Laboratory

Pentru reproduce procesul in laborator, echipa a trebuit sa simuleze conditiile atmosferice de la altitudinea de 6.000 metri, acolo unde se formeaza norii cirrus. La aceasta inaltime, umiditatea relativa este mare iar temperaturile foarte scazute, ceea ce inseamna ca vaporii de apa se ataseaza de particulele care plutesc in atmosfera inainte de a ingheta. In atmosfera, particulele pot fi orice, de la cenusa vulcanica, emisii ale unor avioane sau chiar microbi.

Citeste si  Vartej de nori la Polul Sud venusian

Descoperirile au fost publicate in Physical Chemistry Chemical Physics.

[sursa]