Noi forme ale luminii
O noua cercetare sugereaza ca este posibila crearea unei noi forme de lumina, „legand” lumina de un singur electron, pentru a combina proprietatile celor doua.
Rolul cheie il au izolatorii topologici – materiale izolante in structura lor interna si conductoare la suprafata, ceea ce inseamna ca electronii se pot misca doar la suprafata materialului.
Conform cercetatorilor de la Imperial College London, lumina „legata” de electron ar putea constitui bazele unor circuite care sa functioneze cu fotoni, in loc de electroni.
In materialele obisnuite, lumina interactioneaza atat cu electroni din interiorul cat si de la suprafata materialului. Odata cu aparitia izolatorilor topologici, cercetatorii au descoperit ca lumina poate interactiona si doar cu un singur electron. In mod normal, lumina se deplaseaza in linie dreapta, dar atunci cand este „legata” de electron, va urmari miscarile acestuia de la suprafata materialului.
In studiul publicat in Nature Communications, Dr. Vicenzo Giannini si colegii sai au modelat aceasta interactiune in jurul unei nanoparticule – sub 0.00000001 metri in dametru.
Modelul lor a aratat ca, la fel ca si lumina ce preia proprietati ale electronului, si acesta va lua din proprietatile luminii, ceea ce il va face sa se deplaseze inclusiv in momentul in care intalneste un defect ale suprafetei, lucru pe care un electron nu-l face in mod obisnuit.
Daca aceasta descoperire va putea fi adaptata pentru crearea unor circuite fotonice, acestea vor fi mult mai rezistente si mai putin expuse problemelor date de imperfectiunile fizice.
Mai curioasa decat o pisica, fascinata de magie. Magia stiintei, evident!