Foto: Formarea unui satelit in inelele lui Saturn
In timp ce ne-am luptat cu zapada in perioada aceasta, o „piatra” de dimensiunea Everestului si-a continuat efortul de a-si elibera traiectoria din jurul planetei Saturn. Pe 16 ianuarie, sonda Cassini a trecut pe langa Daphnis si a facut cea mai reusita fotografie a proto-satelitului de pana acum.
Vedem in imagini satelitul cu diametrul de doar 8 km aflat pe o traiectorie eliberata in inelele lui Saturn de doar 42km latime:
NASA a botezat Daphnis ca fiind un satelit care face valuri si intelegem foarte usor de ce. In deplasarea sa in jurul planetei si prin inelele sale, declanseaza valuri de material datorita atractiei sale gravitationale. Daca ne uitam cu atentie, vedem aceste valuri in spatele obiectului:
Proeminentele acestea nu sunt plate. Intr-o fotografie trimisa de Cassini in 2009 vedem cat sunt de inalte datorita umbrelor acestora:
NASA incearca sa fructifice cat mai mult sonda Cassini, de cand a fost lansata in octombrie 1997, pentru ca misiunea ei se va incheia anul acesta, cand se va prabusi in norii lui Saturn. Agentia spatiala a pus sonda pe o orbita finala in jurul lui Saturn in a doua parte a anului 2016, motiv pentru care primim aceste fotografii acum. In aprilie, Cassini va incepe coborarea. Va trece pe deasupra polului nord al planetei, se va strecura intre planeta si inele de 22 ori si va arde ca un meteor pe 15 septembrie 2017.
Probabil te intrebi de ce va fi distrusa in loc sa dainuie precum sonda Voyager. Satelitii lui Saturn, Enceladus si Titan, contin apa, iar NASA crede ca ar putea sustine viata si nu ar dori ca sonda Cassini sa se prabuseasca la un moment dat pe acestea, contaminandu-le cu microbi.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.