Am inteles cum s-a format furtuna hexagonala de pe Saturn

De la distanta, Saturn pare o planeta linistita inconjurata de cele mai frumoase inele din sistemul nostru solar, dar, daca ne apropiem, asa cum a facut sonda Cassini, observam ca se intampla foarte multe lucruri acolo.

O furtuna uriasa in forma unui hexagon matura polul nord al planetei de cel putin 40 de ani. Am descoperit-o cu ajutorul misiunii Voyager in 1981. Chiar si cu ajutorul lui Cassini, detaliile acestei furtuni s-au lasat asteptate.

Un nou model atmosferic, testat in laborator, sugereaza ca furtuna este una care penetreaza atmosfera lui Saturn in adancime pe mii de km. Aceasta descoperire ne-ar putea ajuta sa explicam de ce furtuna a ramas atat de stabila de cand am descoperit-o.

In trecut, observatiile directe si experimentele de laborator au produs doua ipoteze privind furtuna hexagonala de pe Saturn. Pe de o parte, s-ar fi format pornind de la doi curenti de mica adancime in atmosfera, la o adancime de cateva sute de km unde presiunea este de aproximativ 10 bari, acolo unde gazul este mai turbulent. Pe de alta parte, ar fi inceput la mii de km adancime, unde presiunea este de zeci de mii de ori mai mare si unde rotatia planetei si topografia ei sunt „pe pereti”.

Citeste si  Pluto are activitate geologica!

Chiar inainte ca sonda Cassini sa arda in atmosfera lui Saturn, a trimis informatii foarte interesante care ne-au aratat ca acesti curenti isi pastreaza forta si la altitudini mai scazute, acolo unde presiunea atmosferica este de peste 100.000 de bari. Ca sa intelegem, lumina Soarelui penetreaza doar pana la 1 bar adancime.

Simularile au aratat existenta unui ciclon urias chiar in centrul hexagonului si prezenta altora mai mici in jurul acestuia.

 

[sursa]