Galaxia noastra este curbata, nu plata
Credeam pana acum ca galaxia in care ne ducem zilele este ca o farfurie plata cu un miez luminos in centru, dar nu e chiar asa. Un studiu publicat in februarie ne-a adus dovezi care ne-au aratat ca e chiar foarte curbata la margini, iar un alt studiu aparut recent confirma descoperirile.
O echipa de la Universitatea din Varsovia, Polonia, a alcatuit o harta 3D a Caii Lactee folosindu-se de distantele unor stele ca variabile. Aceste stele tinere si gigantice sunt de 100-1000 de ori mai stralucitoare decat Soarele nostru si ii ajuta pe oamenii de stiinta sa le detecteze de foarte departe prin praful si norii interstelari. Poarta denumirea de stele cefeide.
Astfel de stele produc, de asemenea, pulsuri luminoase, iar echipa a folosit acest detaliu pentru a determina pozitia a 2.431 de astfel de stele prin toata galaxia.
Asa au observat ca galaxia nu este plata ci curbata. O posibilitate ar fi ca partea exterioara a discului galactic sa ramana in urma, dar sa fie totusi tras de gravitatia celui din interior, creand un S alungit, nu un disc perfect.
Este foarte complicat sa cartografiezi o galaxie gigantica in timp ce te afli in intriorul ei, dar, dupa cum vezi, astronomii chiar incearca sa faca asta. Calea Lactee are cel putin 150.000 de ani-lumina in diametru si peste 400 de miliarde de stele si cel putin 100 de miliarde de planete, ceea ce ii tine pe astronomi treji noaptea.
Cercetarea a fost publicata in Science.
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.