Galerie Foto: Ce isi imagineaza un creier artificial?

Această prezentare necesită JavaScript.

Precum un artist in fata unei panze alba, software-ul Google construieste imagini din nimic. Cum este posibil ca un software sa dea dovada de sensibilitate artistica? Totul incpe cu un creier artificial.

„Creierul” software-ului este format din retele de neuroni arficiali, constand in zeci de straturi de neuroni sintetici, interconectati. Fiecare strat de neuroni are o functie bine stabilita. Imaginea este introdusa in primul strat, care este responsabil cu interpretarea informatiilor de baza, cum ar fi conturul obiectelor. Aceasta este transmisa, apoi, spre celelalte straturi care sunt responsabile cu analiza detaliilor, ultimului strat revenindu-i responsabilitatea exemplificarii noii imagini.

Pentru a antrena acest software, inginerii au hranit „creierul artificial” cu milioane de imagini.

Google lucreaza la dezvoltarea acestei tehnologii pentru a putea imbunatati software-ul de recunoastere a imaginii. In viitor acesta va putea recunoaste un anumit loc sau un chip, dintr-o fotografie complexa. Pentru ca acest software are limite, el va cauta sa recunoasca tipare chiar si in fotografii in care nu exista un obiect.

Citeste si  VIDEO: O planta mortala se infrupta cu mai mult de 6000 de insecte pe ora

In momentul in care software-ul detecteaza un obiect, acesta modifica fotografia pentru a sublinia prezenta respectivului tipar. In cel mai extrem caz, reteaua neuronala poate transforma zgomotul de culoare intr-o imagine recognoscibila, totusi abstracta, compusa din obiecte cu care „creierul artificial” este cel mai familiar.

Inginerii de la Google cred ca intr-o zi, pe langa functia sa principala, acest software ar putea deveni o noua forma de expresie creativa.

[sursa]