Gaura noastra neagra supermasiva a erupt luminos

Noi ne aflam in galaxia Calea Lactee, ce are in centrul ei o gaura neagra supermasiva denumita Sgittarius A, un corp extrem de dens, dar care are o activitate destul de linistita, adica nu emana lumina si caldura in spatiu. In general este linistita cu fluctuatii luminoase minime.

Recent, astronomii au surprins-o luand-o razna, cu fluctuatii ce au emanat de 75 de ori mai multa lumina decat in mod normal, revenind apoi la nivelul obisnuit. Au fost momentele cand am observat-o pe Sagittarius A atat de luminoasa!

„Gaura neagra a fost atat de stralucitoare incat am confundat-o cu steaua S0-2 pentru ca nu am vazut-o niciodata pe Sagittarius A atat de luminoasa.” – Tuan Do, astronom al Universitatii California Los Angeles

Eruptia luminoasa a avut loc pe data de 13 mai, iar echipa a reusit sa o surprinda intr-un timelapse de doua ore concentrate in doar cateva secunde.

Acea stralucire de la inceputul timelapse-ului sunt praful stelar si gazul invartindu-se in jurul gaurii negre. Gaurile negre nu emit nici un fel de radiatie ce ar putea fi detectata de instrumentele noastre, dar materia din jurul lor emite atunci cand fortele gravitationale genereaza o frecare uriasa a acesteia. Din aceasta cauza, materia emite radiatie. Cand observam aceasta radiatie cu telescopul in spectrul infrarosu, o vedem ca lumina vizibila. In mod normal, luminozitatea lui Sagittarius A palpaie ca o lumanare, variind de la minute la ore. Dar cand materia din jurul ei straluceste atat de tare, e un semn clar ca ceva s-a apropiat prea mult si a fost prins de fortele sale gravitationale.

Citeste si  Cea mai mare galaxie

O posibilitate ar fi steaua S0-2, care are o elipsa de 16 ani in jurul gaurii negre. Anul trecut a orbitat gaura neagra de foarte aproape, doar 17 ore-lumina distanta, iar astronomii cred ca a antrenat cantitati mari de gaz din proximitatea ei, ce acum intra in gaura neagra, cauzand aceste eruptii luminoase.

[sursa]