Gaura neagră rătăcită în galaxie
Puținele lucruri pe care omenirea le cunoaște despre găurile negre sunt permanent puse la îndoială de descoperiri ale comportamentului neobișnuit ale acestora. Acesta este cazul unei găuri negre supermasive, denumite XJ1417+52, pe care oamenii de știință o studiază de un deceniu.
Ce știm până acum despre găurile negre supermasive este că acestea ar exista în centrul fiecărei galaxii din Univers – gaura neagră XJ1417+52, care este de 100.000 de ori mai masivă decât Soarele, fiind doar una dintre ele.
Totuși, informațiile obținute în urma studerii imaginilor transmise de observatoarele Chandra X-ray al NASA și XMM-Newton X-ray al ESA, arată că această gaură neagră supermasivă a fost ”împinsă” de la locul ei din mijlocul galaxiei.
Echipa de cercetători care studiază gaura neagră XJ1417+52 crede că aceasta a început să se miște ca urmare a faptului că galaxia din care face parte a intrat în coliziune cu o altă galaxie – eveniment pe care oamenii de știință îl prevăd și în cazul Căii Lactee cândva peste 5 miliarde de ani. E posibil ca în timpul coliziunii, Soarele celeilalte galaxii să se fi apropiat prea mult de gaura neagră, dislocând-o din poziția ei. Bineînțeles că în urma acestei apropieri Soarele a fost sfărâmat în bucăți – fapt ce explică de ce atunci când cercetătorii au detectat pentru prima dată această gaură neagră, era atât de strălucitoare.
Gaura neagră ”rătăcită” din galaxia ei nu prezintă niciun pericol pentru Pământ. Ea se află la 4,5 miliarde de ani lumină față de planeta noastră.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).