Gaz spulberat de miezul Caii Lactee cu viteza de 3 mil km/ora

calea lacteeCand stramosii nostri au facut primii pasi in pozitia bipeda, galaxia noastra a suferit o eruptie titanica, deplasand materia si gazul cu o viteza de 3 milioane de km/ora. Acum, dupa 2 milioane de ani, astronomii vad urmarile exploziei: nori de gaz ce se intind pe o distanta de 30.000 ani-lumina atat deasupra galaxiei cat si dedesubt.

Structura aceasta uriasa a fost descoperita acum 5 ani in timp ce o raza gamma a stralucit din directia centrului galactic. Gazul expulzat in forma unui balon a putut fi observat cu ajutorul razelor X si a undelor radio, dar astronomii aveau nevoie de Hubble sa masoare pentru prima data viteza si compozitia acestor nori. Acum incearca sa calculeze masa materiei expulzate din galaxie pentru a intelege ce anume a cauzat o asemenea eruptie.

Exista doua scenarii posibile, spun astronomii: formarea simultana a multor stele sau o eruptie ce a venit din gaura super-masiva.

Observatiile au fost posibile utilizand urmatoarea tehnica. Oamenii de stiinta s-au folosit de instrumentul Spectograful Originilor Cosmice (COS) de pe Hubble pentru a masura lumina ultravioleta ce vine de la un quasar de departe, undeva dincolo de norul de gaz dar in dreptul bazei acestuia. In acea lumina exista codificate informatii cu privire la viteza, compozitia si temperatura gazului ce se dilata in acel balon.

Citeste si  O structura in forma de "X", in centrul Caii Lactee

Au observat ca partea gazului dinspre noi se apropie de Terra iar cel de pe partea cealalta se indeparteaza. Viteza a fost calculata la… 3 milioane de km/ora. Temperatura gazului este de 9.700 grade Celsius, cu mult mai mica decat a gazelor super-fierbinti masurate pana acum.

[sursa]