Gazul cald stinge formarea stelelor dintr-o galaxie
Un mediu rece este ideal pentru formarea stelelor. Un nou studiu arata invadarea unei galaxii de catre o cantitate impresionanta de gaz fierbine rezultata din devorarea unei alte galaxii. Acesta a stins, practic, formarea noilor stele prin agitarea gazului rece aflat acolo.
Aflam lucruri noi din evolutia galaxiilor cu ajutorul observatoarelor Herschel, apartinand ESA, si Hubble cu Spitzer apartinand NASA. Astronomii vor sa inteleaga de ce galaxiile din jurul nostru se impart in doua categorii: tinere, spiralate cu o natalitate stelara mare, precum Calea Lactee, si batrane, eliptice, in care natalitatea a scazut considerabil. Galaxia aflata aici in discutie, intitulata de noi A, de dragul expunerii, se afla undeva intre aceste doua categorii, ceea ce o face cruciala in acest studiu.
„Am rasfoit arhivele lui Hubble, Spitzer si Herschel pentru a intelege o galaxie eliptica ce a trecut prin schimbari masive in trecutul recent din cauza unor coliziuni violente cu vecinii sai”, a declarat Philip Appleton, om de stiinta de la Herschel Space Center. „Coliziunile modifica nu numai structura si culoarea, dar si conditiile in care exista gazul in interior, afectand capacitatea galaxiilor de a crea stele noi.”
Galaxia se afla la o distanta de doar 50 milioane de ani-lumina departare de noi. Din ea putem observa doua eruptii de gaz. Coloanele de gaz ajung pana la galaxia vecina, sa o numim B, sugerand ca langa ele a mai existat una, C, pana cand a fost canibalizata de catre galaxia A, imprastiind gaz in toata zona.
Urmele evenimentului se intind pe o distanta de 100.000 de ani-lumina si ajung pana in centrul galaxiei A. Hidrogenul s-a amestecat cu praf, si tot acest material ramas din galaxia C ajunge in galaxia A, atras de gravitatia acesteia.
In mod normal, infuzia de material galactic ar trebui sa ajute la nasterea unor stele noi, dar asta nu se intampla in galaxia A. Datele arata ca gazul care intra in galaxie se incalzeste in timp ce se loveste de materia care se afla deja acolo, oprind formarea stelelor.
Daca gaura neagra supermasiva din centru ar fi inghitit tot acest gaz, rata formarii stelelor ar ramane neschimbata sau ar fi foarte putin modificata. In schimb, gaura neagra doar gusta din materia invaziva, materie care ocupa acum centrul galactic.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.