Gel contraceptiv pentru barbati
Stim ca informatia in privinta unui gel contraceptiv pentru barbati este veche de aproape o saptamana, dar pentru ca reprezinta o premiera, vrem sa o subliniem, chiar si la o saptamana de la aparitie. Contraceptivele pentru barbati se afla undeva la orizont de ani de zile, dar un test clinic de mare anvergura abia acum apare undeva mai aproape.
Cercetatorii de la National Institute of Child Health and Human Development, parte a National Institutes of Health din SUA, au creat un gel ce ar putea opri temporar productia de spermatozoizi. MIT Technology Review spune ca gelul va intra in teste clinice pe o durata de patru ani incepand cu aprilie 2018, fiind testat de peste 400 de cupluri de pe tot globul.
Deci, cum functioneaza? Ei bine, in primul rand, nu-l pui pe organul genital. Tot ce trebuie sa faci e sa aplici prin masaj o jumatate de lingurita de gel pe umeri in fiecare zi. Gelul contine doi hormoni, progestin si testosteron. Progestinul impiedica testiculele sa produca indeajuns de mult testosteron, care altfel ar urma sa creeze un nivel optim de spermatozoizi. Testosteronul se afla in gel pentru a impiedica un dezechilibru hormonal. In teorie, aplicarea acestui amestec ar impiedica formarea spermatozoizilor timp de 72 de ore.
Asemenea geluri au mai fost testate la National Institute of Child Health and Human Development pe o durata de 6 luni in 2012. In acesta, au redus concentratia spermatozoizilor cu 89% pe o perioada determinata si cu efecte secundare mici. Un alt studiu cu un gel a fost facut pe maimute la inceputul acestui an cu o rata de succes de 100% ca tratament de lunga drata. A fost vorba despre o cu totul alta metoda.
Testele clinice sunt doar un pas. Aducerea produsului pe raftul magazinelor este o cu totul alta poveste. Crearea unor masuri contraceptive pentru barbati se afla undeva la orizont de decenii din motive atat stiintifice cat si sociale. Doar 25% dintre barbati ar apela la asa ceva. Alt studiu a aratat ca 20 de barbati din 320 se tem de efectele secundare care ar veni la pachet cu un tratament hormonal. Si pastilele destinate femeilor au efecte secundare si pot fi chiar tratamente riscante ce pot duce la tromboza, depresie si nu numai.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.