Spectacolul cromatic al genelor din creierele vii

Creier
H.-Y. Wey/Science Translational Medicine

O noua tehnica de imagistica – „verisoara” PET-ului (Tomografia cu Emisie de Pozitroni) – foloseste  molecule-sonda Martinostat pentru a ne oferi in premiera o privire asupra activitatii genelor dintr-un creier uman aflat inca in viata.

Stim ca nuantele de portocaliu si galben din poza alaturata sunt foarte dragute, dar nu va lasati pacaliti! Daca inventatorii sai au dreptate, aceasta tehnica noua de neuroimagistica ne furnizeaza mai mult decat imagini placute ochiului: ea arata pentru prima oara unde sunt activate si dezactivate genele dintr-un creier uman viu. Pana acum, activarea genelor din creierele umane putea fi detectata doar la cele ale persoanelor decedate.

Epigenetica cerebrala – care ne spune care gene sunt activate si dezactivate in diferite structuri ale creierului – a devenit un subiect foarte studiat in ultima vreme intrucat expertii in neurologie au realizat ca secventele de ADN mostenite explica prea putine despre bolile psihiatrice. In schimb, in analiza multor afectiuni cerebrale poate fi vital sa stim care gene se dezactiveaza in timpul vietii, declansand o anumita afectiune. Si pentru ca evenimentele la care luam parte pot afecta statusul genelor noastre, modificarile epigenetice ar putea fi cauza unor schimbari pe termen lung la nivelul creierului, aparute ca urmare a traumelor sau tragediilor.

Citeste si  Leac pentru mahmureala creat de australieni

Prezentand coregrafia on-off a ADN-ului din creierele care inca gandesc, simt si rememoreaza, aceasta tehnica noua ar putea dezvalui secrete de ordin genetic ale sanatatii mintale si, poate intr-o zi, ar putea chiar detecta simptomele precoce ale unui creier afectat de Alzheimer, depresie sau schizofrenie.

[sursa][sursa][sursa]