Cercetatorii au descoperit locul generozitatii in creier
Cercetatorii de la Universitatea Oxford si de la UCL au identificat acea parte a creierului care ne ajuta sa invatam sa fim buni cu alti oameni.
Folosind un model testat, utilizat pana acum la evaluarea felului in care invatam sa recunoastem atunci cand avem beneficii, ei l-au adaptat pentru a intelege cum invatam sa-i ajutam pe altii. In timp ce erau supusi unui RMN functional, voluntarii trebuiau sa aleaga simbolurile care le-ar fi adus cele mai mari beneficii lor sau altcuiva.
Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca, desi putem invata sa facem alegeri de pe urma carora sa beneficieze si altii, nu o facem la fel de repede ca atunci cand invatam sa alegem ceea ce ne aduce noua beneficii.
Cercetarea Doctorului Patricia Lockwood a scos la iveala ca responsabila cu empatia este partea creierului numita cortexul cingular anterior, singura activata atunci cand invatam sa ajutam alti oameni.
Cu toate acestea, regiunea nu este la fel de activa la toti indivizii. Cei care au considerat ca au un nivel mai ridicat de empatie au invatat mai repede fata de cei care s-au autoevaluat ca avand un nivel scazut.
Este pentru prima data cand cineva a pus in evidenta un proces cerebral care ajuta la invatarea comportamentului pro-social si reprezinta un important pas in a determina ce nu functioneaza la persoanele cu tulburari psihice caracterizate de manifestari anti-sociale.
Ana Maria Nica
[sursa]
Mai curioasa decat o pisica, fascinata de magie. Magia stiintei, evident!