Glaxo + Google = medicină bioelectronică
Sunt 715 milioane de dolari suficienți pentru a revoluționa medicina?
GlaxoSmithKline (GSK), cea mai mare companie farmaceutică britanică și una din cele mai mari din lume, s-a unit cu divizia de „life science” a companiei-mamă Google pentru a efectua cercetări în medicina bioelectronică. Pe parcursul a șapte ani, noua companie formată va investi 715 milioane de dolari pentru a cerceta medicina bioelectronică.
Practic, Galvani Electronics, noua companie, încearcă să vindece diverse boli cronice modificând impulsurile electrice produse și circulate prin corpul omenesc.
Folosirea electricității în scopuri terapeutice nu este nouă. Pace-maker-urile mențin inima bătând într-un ritm normal, stimularea profundă cerebrală este folosită pentru a trata anumite patologii neurologice și/sau psihiatrice iar anumiți curenți sunt folosiți în tratamentul bolilor neuro-musculare și articulare. Dar GSK consideră că s-ar putea aplica microcurenți la nivel celular pentru a vindeca anumite boli ca diabetul, artrita sau astmul.
GSK a pavat drumul spre această companie acum trei ani, cu un articol despre bioelectronică publicat în revista Nature. Iar pentru Verily, compania cu care Google intră în acest parteneriat cu 45% din acțiuni, nu e nimic nou: deja au parteneriate cu Novartis, Johnson & Johnson și lucrează la diverse proiecte care ar crea tehnologii medicale inovatoare, cum ar fi o lentilă de contact ce măsoară și glicemia sau noi brațe protetice robotice.
Suntem foarte curioși dacă investiția va da roade sau dacă va deceda într-un laborator Google ca alte lucruri (ahem-Google Glass).
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.