Inca o planeta pitica, in Sistemul nostru Solar!
Param-pam ciii! Avem o noua planeta pitica in Sistemul nostru Solar, despre care am aflat ca exista, caci sigur mai sunt destule. In timp ce cautam acea „Planeta X”, am dat peste o alta, o planeta pitica aflata la o distanta de 2.5x mai mare decat Pluto.
A fost botezata 2015 TG387 si poreclita „The Goblin”. De asemenea, este foarte mica. Diametrul sau nu masoara mai mult de 300 de km, dar suntem atat de entuziasmati pentru ca The Goblin are o orbita extraordinara. Potrivit cercetatorilor, asta sugereaza ca Planeta X se afla in continuare undeva „acolo”.
A fost descoperita de astronomii Scott Sheppard de la Institutul de Stiinta Carnegie si de colegul sau Chad Trujillo de la Universitatea din Arizona de Nord si de David THolen de la Universitatea din Hawaii. Impreuna conduc echipa care cauta Planeta X.
Cand a fost descoperita, The Goblin se afla undeva la 80 de Unitati Astronomice distanta (1 UA = distanta Pamant-Soare). Distanta pe care o are Pluto de noi este de 39.5 UA, dar variaza pentru ca orbita lui Pluto este eliptica, cel mai apropiat punct fiind la 29.7 UA, iar cel mai indepartat la 49.3.
De fapt, toate planetele, inclusiv cele pitice, din Sistemul nostru Solar au orbite eliptice, dar orbita lui Goblin este socanta, conform celor cativa ani de observatii necesari confirmarii descoperirii. Planeta aceasta pitica se apropie la 65 UA. Daca vorbim despre distante impresionante, o mentionam pe Sedna, care se apropie pana la 76 UA.
Dar Goblin se indeparteaza extrem de mult, depasindu-le pe 2012 VP113 si pe Sedna, si orice alt obiect cunoscut din Sistemul nostru Solar, exceptand cateva comete. Punctul cel mai indepartat al orbitei sale se afla la… la… 2.300 UA. Sedna detinea recordul pana acum cu o distanta de 937 UA.
Lui Goblin ii trebuie 40.000 de ani pentru a face o orbita completa.
Din cauza faptului ca aceste obiecte se afla atat de departe, nu interactiuneaza gravitational cu planete precum Neptun sau Jupiter. De aceea le putem folosi ca „sonde”, pentru a intelege ce se intampla la marginea Sistemului Solar.
Asadar, ce ne spune Goblin? Potrivit cercetatorilor mai sus mentionati, exista ceva acolo, ceva masiv, de 10x mai masiv decat Terra, ceva care modifica orbitele obiectelor trans-neptuniene in unele alungite, cu ajutorul gravitatiei sale.
„Aceste obiecte indepartate sunt precum niste firmituri ce ne vor duce la Planeta X” – Sheppard
Existenta Planetei X a fost teoretizata in 2014, cand Sheppard si Trujillo, dupa ce au descoperit-o pe 2012 VP113, au observat orbitele alungite ale unor obiecte similare. Nu toata lumea este de acord ca exista o Planeta X acolo. Mai devreme, anul asta, o cercetare a propus o explicatie alternativa a acestor orbite alungite: mai multe obiecte ce s-au adunat laolalta in traiectorii ciudate.
In acelasi timp, alti cercetatori cred ca detectarea obiectelor trans-neptuniene este „biased”.
Cert este ca, indiferent de existenta sa, cautarea Planetei X ne aduce in atentie informatii foarte interesante. De exemplu, au fost descoperite 12 sateliti jovieni, iar acum The Goblin, ce ar putea fi afectata de o planeta extrem de masiva.
Lucrarea echipei a fost publicata in The Astronomical Journal, unde asteapta confirmari si infirmari. O poti gasi si pe arXiv.
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.