Competiția Google Lunar XPRIZE se încheie fără câștigător
În ianuarie anul trecut, XPRIZE și Google anunțau cele 5 echipe finaliste în competiția Google Lunar XPRIZE, o competiție ce avea ca scop final scăderea costurilor misiunilor spațiale către Lună și încurajarea inițiativelor private în acest sens.
SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, TeamIndus și Hakuto se calificaseră în faza finală a acestei competiții, care presupunea plasarea pe Lună a unui vehicul fără echipaj uman, care să se deplaseze cel puțin 500 de metri de la locul de aselenizare și să transmită date înapoi înspre Pământ.
Regulamentul competiției a fost modificat de mai multe ori în ceea ce privește termenul limită până la care echipele ar fi trebuit să inițieze procedurile de lansare, în cele din urmă fiind agreată data de 31 martie 2018.
Se pare însă că marele premiu de 30 de milioane de dolari oferit de Google va rămâne nerevendicat. Printr-o postare publicată la sfârșitul lunii ianuarie, organizatorii competiției au anunțat că niciuna dintre echipe nu este pregătită pentru lansare, recunoscând că este incredibil de dificil să aselenizezi.
Deși Google Lunar XPRIZE nu a reușit să demonstreze capabilitățile sectorului privat în ceea ce privește misiunile înspre Lună, fondatorii competiției afirmă că acest proiect a declanșat discuții importante și a schimbat așteptările cu privire la cine poate ateriza pe Lună ”mulți oameni cred acum că nu mai este doar apanajul câtorva agenții guvernamentale, ci că acest scop poate fi atins de mici echipe de antreprenori, ingineri și inovatori din întreaga lume”.
Până în prezent, doar agențiile guvernamentale au reușit să aselenizeze. Doar Rusia, Statele Unite și China au plasat sonde funcționale pe suprafața satelitului nostru natural.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).