O noua ipoteza a gravitatiei a trecut primul test

O ipoteza noua si controversata, care sugereaza ca intelegerea noastra a gravitatiei este gresita, tocmai a trecut primul sau test.

A fost propusa pentru prima data in 2010, iar aceasta presupune ca gravitatia se comporta altfel decat a prezis Einstein, iar un studiu independent pe mai mult de 30.000 de galaxii a descoperit primele dovezi care sustin ipoteza. Aceasta, cunoscuta si ca Ipoteza lui Verlinde asupra Gravitatiei, ar putea rasturna modul in care intelegem gravitatia si, pe langa asta, ar arunca toata materia intunecata la cosul de gunoi.

Ar putea fi chiar pasul de care avea nevoie Omenirea pentru a ajunge mai aproape de Sfantul Graal al fizicii moderne – Teoria Intregului, cea capabila sa unifice efectele observabile ale fizicii clasice cu lumea microscopica a mecanicii cuantice.

Problema cu modul in care intelegem acum gravitatia este ca nu se aplica tuturor lucrurilor pe care le vedem in Univers. Cercetatorii au observat ca exista mai multe gravitatie in Univers decat cea produsa de toata materia prezenta acolo. Pentru a rezolva aceasta problema, am nascocit conceptul de materie intunecata, o forta misterioasa pe care nu o putem vedea si care poate genera gravitatia care nu iese la calcul. In ciuda cercetarilor, nu a fost dovedita pana acum.

Verlinde spune ca nu e nevoie de materie intunecata deloc ci doar de a intelege altfel gravitatia. El sugereaza ca gravitatia nu este o forta fundamentala a naturii ci un fenomen emergent, precum temperatura ce se formeaza din miscarea particulelor microscopice. Cu alte cuvinte, gravitatia este un efect secundar, nu o cauza, a ceea ce se intampla in Univers.

Citeste si  Incestul - o practica obisnuita in Egiptul Antic

In ultimii 6 ani, ipoteza nu a fost deloc testata, dar acum, o echipa de cercetatori de la Universitatea Leiden din Olanda a testat-o pentru prima data si a gasit dovezi care ar putea-o sustine. Echipa condusa de Margot Boruwer a analizat distributia materiei in mai mult de 33.000 de galaxii si a concluzionat ca gravitatia poate fi explicata prin ipoteza lui Verlinde, fara a fi necesara materia intunecata.

Au testat cu ajutorul lentilei gravitationale, care este, de fapt, modul in care percepem lumina venita de la o sursa indepartata in timp ce aceasta trece prin campul gravitational al unei alte galaxii ce se afla intre noi si sursa luminii. Asa am masurat pana acum cantitatea de materie intunecata in galaxii.

Echipa a descoperit ca, daca ar lua in calcul gravitatia modificata de Verlinde, rezultatele lor ar avea sens fara a fi necesara adaugarea materiei intunecate. Apoi au comparat rezultatele cu prezicerile lui Einstein din Teoria Relativitatii Generale si cu ale lui Verlinde si au observat cum coincid.

Cercetarea a fost acceptata pentru publicare in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, iar lucrarea poate fi accesata in totalitate pe arXiv.org.

[sursa]