„Grindina” galactica in Universul timpuriu

grindina galacticaAstronomii s-au putut uita in Universul timpuriu pentru a intelege cum s-au format quasarii, ce contin gauri negre cu masa a peste un miliard de stele similare Soarelui. Doua echipe de astronomi s-au uitat inapoi in Univers cu 13 miliarde de ani, cand acesta avea cel mult 10%din varsta actuala.

Folosind o combinatie de date adunate de la radio telescoape puternice si o simulare realizata de un supercomputer, au aflat ca un quasar scuipa caz rece la viteze de 2000 km/secunda si pe distante de 200.000 ani-lumina, mult mai departe decat au observat pana acum.

Modalitatea prin care acest gaz rece, materia prima de formare a stelelor, a putut fi expulzat la asemenea viteze ramane un mister. Comparatii detaliate ale observatiilor cu simularea supercomputerului le-au permis astronomilor sa inteleaga cum s-a intamplat asa ceva: gazul a fost incins mai intai la temperaturi de milioane de grade de energia eliberata de gaurile negre supermasive ce alimentau quasarii. Presiunea incredibil de mare a accelerat gazul fierbinte si l-a impins pana la marginea galaxiei.

Citeste si  Ziua Internațională a Asteroidului. Care sunt șansele unui impact?

Simularea a aratat ca in drumul spre marginea galaxiei, este timp destul pentru ca gazul sa se raceasca pentru a fi apoi detectat de radio telescoape.

[sursa]