Harta către un concediu sigur

harta, conflicte, pericol, siguranta, concediu, vacantaO lume întreagă realiza două lucruri de Ziua Bastiliei: unu, că nu ai nevoie de o bombă sau o pușcă pentru a ucide în masă și doi, că lumea a devenit un loc mult mai nesigur.

Atacul din Nisa vine după o serie de alte nenorociri în lanț pe teritoriul Franței, în același timp cu lovitura de stat din Turcia, imediat după incidentul din Dallas și pe un fundal de creștere a incidentelor violente peste tot în lume.

Oamenii mor și devin statistică. În fiecare zi auzi la știri de „încă o tragedie”. Mapamondul așteaptă ca decizii să se ia „la nivel înalt”. Omul de rând se simte neputincios în fața a atât de multă distrugere. Apar proteste, marșuri și cortegii funebre.

Pe acest fundal de nesiguranță și frică, apare o întrebare foarte pragmatică, una din puținele la care pot să am un răspuns: „unde este ok să mergi în concediu?”

Știm că cititorii Sound of Science sunt oameni curioși, dar am prefera să-i știm în siguranță cât explorează locuri și oameni noi. Astfel, vă ajutăm să minimizați riscul de a fi uciși inutil în concediu, pentru o cauză (oricare ar fi ea) în care nu v-ați implicat vreodată.

Răspunsul simplu este „iaca, du-te în Făgețel, cel mai mic sat din lume. Acolo, poți sta de vorbă cu Maria Moțoc, singurul locuitor, pe prispa casei și să te bucuri de un spectaculos peisaj subcarpatin.”

Citeste si  Vrei sa intri in echipa Sound of Science?

Răspunsul mai complex este această hartă a conflictelor, actualizată continuu. Știri despre proteste, terorism, război, dezastre naturale, primesc un tag de geolocație și apar pe hartă în timp real. Te poți uita nu numai la opțiunile de destinații estivale, dar și la știrile care apar continuu în partea dreaptă a ecranului. Harta a fost creată de o echipă de IT-iști și jurnaliști ucrainieni pentru a oferi un context revoluției din țara natală. Între timp, proiectul a crescut considerabil. Scopul final este acela de a preveni conflicte și dezastre cu ajutorul puterii de predicție a tehnologiei.

În plus, vă mai puteți uita peste Global Peace Index, care măsoară „calmul” relativ a unei țări în funcție de 22 de indicatori. Această hartă conține indicele de pace, dar și cel de terorism. În plus, puteți să vedeți lumea în funcție de indicatori individuali (omucideri, impactul terorismului etc.)

În principiu, aceste două hărți ar trebui să vă ghideze spre o țară îndeajuns de sigură pentru vacanța visată. În cel mai rău caz, faceți un concediu în România pentru că noi stăm destul de bine la capitolul calamități naturale sau umane.