Hubble: O noua fotografie a lui Jupiter!
Jupiter a fost din nou fotografiat de telescopul spatial Huble si ne-a aratat o paleta diferita de culori in straturile sale de nori.
Pe 27 iunie 2019, Hubble si-a indreptat atentia spre Jupiter si a facut o serie de fotografii care ne arata atmosfera turbulenta, dar, in acelasi timp, superba a planetei. Culorile si diferentele fata de imaginile surprinse in anii precedenti ne ofera indicii importante in privinta proceselor care au loc in atmosfera gigantului.
Benzile de nori sunt rezultatul densitatii si altitudinii la care se afla norii compusi din amoniac inghetat. Acestea, ce se deplaseaza in directii diferite la latitudini diferite, exista datorita diferentelor de presiune atomosferica. Benzile mai deschise la culoare se afla mai sus si au nori mai densi decat benzile intunecate.
Printre detaliile care ne intereseaza cel mai mult se afla culorile vii ale norilor ce se deplaseaza spre Marea Pata Rosie, o furtuna ce se deplaseaza contrar acelor de ceasornic intre doua benzi de nori. Aceste doua benzi, de deasupra si de sub Pata Rosie, se deplaseaza in directii diferite. Toate benzile lui Jupiter sunt separate de vanturi ce depasesc viteza de 644 km pe ora.
Marea Pata Rosie este o structura foarte inalta dispusa pe straturi, ca un tort de nunta. Stratul superior se inalta cu 5 km mai mult fata de norii din alte zone. Structura gigantica are un diametru mai mare decat cel al Terrei si este un sistem de vanturi cu presiune foarte ridicata intitulat anticiclon, iar dimensiunea sa scade constant din anii 1800 incoace. Inca nu stim de ce…
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.