Ig Nobel 2015 – Cele mai inutile descoperiri stiintifice
Ca in fiecare an, luna septembrie aduce Pemiile Ig Nobel – pentru cele mai inutile si amuzante descoperiri stiintifice. Decernarea premiilor a avut loc vineri seara, intr-o sala festiva a prestigioasei universitati Harvard.
Premiul Ig Nobel pentru Chimie a ajuns in bratele unei echie mixte de cercetatori din Statele Unite ale Americii si Australia care au aratat ca este posibil sa inversezi procesul de fierbere al unui ou, cu ajutorul unor substante chimice.
Premiul pentru Fizica a fost luat de o echipa de cercetatori din Taiwan si SUA, care au determinat principiul biologic prin care toate mamiferele urineaza in aproximativ 21 de secunde (cu o marja de eroare de 13 secunde).
O alta echipa complexa, formata din cercetatori din SUA, Belgia, Australia si Olanda a fost recompensata cu Premiul Ig Nobel in Literatura pentru descoperirea „expresiei universale”.
Acestia au demonstrat ca exista un cuvant pe care il putem gasi in orice limba, cuvantul „huh sau ha, hâ, hă?”
Un grup de cercetatori cu nume ciudate au primit Premiul Ig Nobel pentru Business dupa ce au demonstrat ca majoritatea liderilor in afaceri au dezvoltat un apetit crescut pentru risc, dupa ce au supravietuit, in copilarie, unor calamitati naturale. Asa ca daca ai supravietuit cand erai mic unei eruptii vulcanice, cutremur sau tsunami esti pe drumul cel bun spre scaunul de director.
Politia Metropolitana din Bankok a fost recompensata cu Premiul pentru Economie deoarece a adoptat o lege prin care le plateste salarii mai mari politistilor care refuza sa primeasca mita. 🙂
Premiul pentru Medicina i-a revenit unei alte echipe mixte SUA-Australia care a studiat beneficiile bio-medicale ale saruturilor intense, care par a duce la o scadere a alergiilor de piele.
Premiul pentru Matematica a mers spre cercetatorii Elisabeth Oberzaucher si Karl Grammer, care au incercat sa determine matematic daca si cum a reusit Imparatul Marocului – Moulay Ismael cel Insetat de Sange, sa devina tata a 888 de copii in 30 de ani, intre 1697 si 1727.
O echipa de cercetatori hispanici a primit Ig Nobelul pentru Biologie care au observat ca atunci cand atasezi un bat cu o greutate de spatele unei gaini, aceasta incepe sa umble ca un dinozaur.
Premiul pentru Diagnostica si Medicina a plecat spre echipa care a reusit sa demonstreze ca apendicita poate fi diagnosticata prin gradul de durere pe care pacientul o resimte la trecerea peste un limitator de viteza.
Ia Premiul pentru Fiziologie si Entomologie a mers spre 2 oameni de stiinta: Justin Schmidt, care a creat Indexul Durerii…Justin Schmidt, ce determina cantitatea de durere pe care o resimte un om la intepatura unor diferite insecte; si de Michael L Smith, care s-a lasat intepat, in mod repetat de albine, in 25 de zone ale corpului, pentru a putea determina care sunt cele mai putin dureroase parti in care poti fi muscat de o albina: capul, degetul mijlociu de la bicior si bratul superior; sau cele mai dureroase: in nara, pe buza superioara sau in varful penisului zona organelor genitale. Auch… Un cercetator cu adevarat dedicat.
[sursa]