Nu ignoranta ii determina pe oameni sa respinga dovezile stiintifice

pamant platUnul dintre trendurile care au schimbat paradigma culturala in 2016 a fost propagarea stirilor false (de ex. Pamantul e plat),  pentru care nu exista dovezi, in acelasi ritm cu stirile bazate pe cercetari (de ex. incalzirea globala exista)

Aceasta miscare nu are nimic de-a face cu educatia sau inteligenta celor care o sustin. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care resping cercetarile stiintifice cum ar fi schimbarile climatice sau siguranta vaccinarii sunt la fel de interesati de stiinta si la fel de educati ca si restul.

Problema apare in momentul in care, acestia gandesc mai mult ca niste avocati si mai putin ca niste oameni de stiinta, alegand faptele si studiile care sustin ceea ce ei cred. Asadar, cineva care nu crede ca incalzirea globala reprezinta o problema va ignora sutele de studii care sustin contrariul, dar se leaga de singurul studiu care arunca o umbra de indoiala asupra subiectului. Acest mecanism este cunoscut drept bias cognitiv.

Citeste si  Iluzie optică: obiecte care dispar din raza vizuală

Troy Campbell de la University of Oregon sustine ca „Oamenii considera ca fiind relevante faptele care le sustin ideile. Daca acestea sunt impotriva convingerilor lor, nu le neaga, ci doar sustin ca au o importanta mai mica.”

Aparent, solutia ar fi ca „in loc sa combatem in mod direct aceste atitudini sa construim un mesaj care sa fie aliniat motivatiei lor” sustine Matthew Hornsey de la University of Queensland.

[sursa]