Întrebările Ioanei: Vor prelua roboții Tesla controlul?
Premisa:
2018 nu a fost un an blând pentru Tesla. Au avut pierderi trimestriale de 675 milioane USD. Un Tesla Model X s-a izbit într-un parapet pe autostradă, luând foc și ucigând șoferul. Modelele S au trebuit să fie retrase din cauza unor „șuruburi corodate”, iar Elon Musk scria într-un tweet că „nu ați crede cât de falită e Tesla”.
2019 a fost anul lansării dezastruoase a camionetei cu fereastra „indestructibilă” pe care Elon a spart-o live, în stilul lansării Windows 95. În 2023/24, când utilizatorii au avut ocazia să folosească această camionetă, au început să curgă reclamațiile.
Momentan, Tesla este implicată în peste 1750 de procese, multe dintre acestea având ca temă principală siguranța: a pilotului automat, a panourilor solare, a șuruburilor, piulițelor, pedalelor, volanelor și a orice altă parte componentă din produsele Tesla.
În același timp, în decembrie 2023, Tesla a prezentat un demo pentru un robot umanoid. Tesla este cunoscută ca o companie care atrage talent și aparent dorește să investească în robotică.
Întrebarea
Cine investește momentan în Tesla și oare acești bani vor duce la un robot util sau la o nouă amenințare pentru omenire?
Răspunsul
Experți din lumea financiară spun că investitorii foarte optimiști investesc în Tesla. Investitorii includ diverse fonduri mari de investiții, inclusiv BlackRock. Vestea bună e că dacă vrei să cumperi acțiuni, e un moment bun, pentru că sunt foarte jos ca preț. Întrebarea cheie este dacă își vor reveni vreodată. Părerile sunt împărțite.
Experții în robotică sunt în mare parte de acord că Tesla, cu toate că a progresat destul de rapid în dezvoltarea acestui robot, nu pare să aibă o viziune coerentă pentru ce ar trebui să facă robotul și nu există dovezi robuste pentru cum funcționează partea cognitivă (inteligența artificială propriu-zisă) a robotului. Astfel, cel mai probabil Tesla nu va începe o revoluție în robotică.
Pe de altă parte, s-ar putea să avem nevoie de legile roboticii ale lui Asimov mai rapid decât ne așteptam. Marc Raibert, CEO și fondatorul Boston Dynamics, spune:
Vom beneficia cu toții de orice interes (Elon Musk) reușește să producă, chiar dacă suntem competitori în cursa de a produce primul robot cu adevărat util.
Surse în text, sub formă de link-uri.
Acest articol face parte dintr-o serie numită „Întrebările Ioanei”. Ioana are întrebări. Ioana încearcă să găsească cele mai bune răspunsuri pentru ele. Dacă ai și tu o întrebare la care ai vrea Ioana să încerce să răspundă, folosește formularul de contact.
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.