Imagini de aproape cu Jupiter

aurora australa jupiter
NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

NASA a facut publice cateva imagini ale planetei Jupiter captate de sonda Juno si sunt incredibil de faine!

Aceste noi imagini de la Juno, care a intrat pe orbita lui Jupiter in iulie dupa o calatorie in spatiu de 5 ani. S-a apropiat de planeta mai mult decat orice alta sonda din istorie. NASA a reusit sa descarce fotografiile intr-o zi si jumatate si gasit in ele sisteme de furtuni si activitate meteorologica nemaivazute plus Polul Nord, pe care l-am publicat si noi pe Sound of Science.

„Polul Nord este mai albastru decat alte parti ale planetei si exista foarte multe furtuni.” – Scott Bolton

Jupiter
Foto: NASA

Spre deosebire de benzile de nori pe care le gasim la ecuatorul gigantului gazos, Polul Nord este presarat cu furtuni spiralate. De asemenea, zona respectiva nu are o formatiune hexagonala asa cum cercetatorii au observat in cazul planetei Saturn.

Citeste si  Super Luna din 14 noiembrie 2016

Instrumentul Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) a analizat regiunile polare in lungimi de unda infrarosie si asa am vazut aurora australa.

aurora australa jupiter
NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

In acest flyby, in timpul caruia Juno s-a aflat la doar 4.200 km distanta de Jupiter, au fost activate toate cele 8 instrumente. Unul dintre acestea, Radio/Plasma Wave Experiment a inregistrat emisiile radio produse de planeta. Cand semnalele sunt transformate in frecventa audio, suna astfel:

Petru Stratulat

[sursa]