Atmosfera a fiert la disparitia dinozaurilor
Asteroidul care a cauzat extinctia in masa de acum 65 milioane de ani a eliberat atat de multa energie la impact incat atmosfera Terrei a dat in clocot pentru scurt timp, fara sa arda toate plantele.
Umanitatea nu a avut ghinionul sa observe la prima mana efectele unui impact la scara globala, asa ca, pentru a le intelege, trebuie sa le masuram in laborator. Oamenii de stiinta au reusit sa creeze impactul la scara mai mica si au masurat temperatura.
Acum 65 milioane de ani, la final de Cretacic, 60-80% dintre toate organismele vii au disparut. Pana in 1980, extinctia a fost un mister, dar cand savantii au gasit urme de iridium in rocile aferente acelei perioade, s-a facut lumina. Iridiumul cade, de obicei, pe Terra transportat de obiecte venite din spatiu. Acest lucru a sugerat un impact masiv.
Dupa 10 ani, oamenii de stiinta au gasit un crater vechi de 65 milioane de ani si cu diametrul de 180 km, cel din peninsula Yucatan din Mexic, care a si fost atribuit impactului care a omorat aproape tot pe Terra. Dimensiunea sa sugereaza o cometa sau asteroid cu diametrul de 10 km.
Impactul a eliberat o cantitate de energie echivalenta cu un miliard de bombe precum cea aruncata deasupra Hiroshimei. Obiectul s-ar fi vaporizat in timpul impactului, aruncand in aer materia pe care a lovit-o. O minge uirasa de roca topita s-a ridicat in atmosfera cu o viteza foarte mare pana in spatiul cosmic. In timpul acesta, a incetinit din cauza temperaturii din cosmos, cazand inapoi pe sol si intarindu-se, formand astfel sferule. Frecarea cu atmosfera le-a aprins, asa cum patea naveta spatiala la reintrare si cum patesc in prezent capsulele spatiale, iar acest fenomen a eliberat alta energie, termica. Savantii denumesc fenomenul „puls termic”. Pulsul a pornit multe incendii forestiere si a fost o cauza a extinctiei.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.