Incidența virusului HPV a scăzut cu 60% în urma vaccinării

vaccinMai stiti vaccinul acela anti-HPV care a starnit multe controverse in Romania acum cativa ani? Ei bine, datorita lui, rata infectarii cu HPV a scazut cu 60% in SUA. Da, stim, e o conspiratie…

Descoperirea este foarte importanta pentru ca HPV infecteaza aproximativ 14 milioane de americani in fiecare an si este de departe cea mai intalnita cauza a cancerului cervical pe langa alte cancere. In ciuda numarului limitat de persoane vaccinate, aproximativ 40% dintre fete si 20% dintre baieti cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani, efortul de a elimina virusul ar putea salva mii de oameni ce ar putea avea cancer mai tarziu.

„Vedem impactul programului de vaccinare si sunt rezultate incurajatoare. Este o campanie care are efect, dar ar putea avea un impact si mai mare daca am avea o acoperire mai mare.” – Lauri E. Markowitz, virolog in cadrul National Centre for Immunisations and Respiratory Diseases

Potrivit CDC-ului, HPV se numara printre cele mai intalnite infectii transmise sexual cu peste 79 de milioane de americani infectati in prezent. Cei mai multi adulti activi sexual vor contracta virusul HPV la un moment dat in viata.

Exista peste 40 de tipuri de virus care infecteaza oamenii, dar cele mai multe au efecte tranzitorii. Totusi, anumite tipuri persista si pot cauza cancer cervical, pe langa cele de anus, penis, vulva si vagin, printre altele. Din fericire, un vaccin care sa protejeze impotriva HPV a inceput sa fie recomandat in SUA femeilor cu varste cuprinse intre 11 si 26 de ani. Acum sunt doua vaccinuri pe piata, dintre care unul destinat barbatilor.

Cu informatii de la National Health and Nutrition Examination Survey, cercetatorii au examinat virusul HPV in cazul femeilor cu varste intre 14 si 34 de ani din perioada 2009-2012, la 3 ani dupa aparitia vaccinului, si au comparat cifrele cu cele din perioada pre-vaccinare 2003-2006.

Citeste si  Studiu finantat de "nebuni": Nu exista legatura intre vaccinuri si autism

Descoperirile au fost publicate in jurnalul Pediatrics si arata o scadere de 64% a infectarii cu HPV in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani si o scadere de 34% in cazul celor intre 20 si 24 de ani. Rata infectarii in cazul femeilor mai in varsta nu a scazut.

Este un start promitator care ne va duce la un moment dat in viitor la eliminarea virusului, dar, potrivit cercetatorilor, scaderea ar putea fi mai mare daca vaccinarea ar fi mult mai raspandita.

„Vaccinarea anti-HPV are capacitatea de a preveni 3 din 4 cancere cauzate de virus. Rata vaccinarii nationale in SUA este mica, iar fetitele sunt vulnerabile in fata cancerului cervical, dar si in fata altor tipuri de cancer. Infectia cu HPV poate duce la cancer de anus, penis si nu numai, iar baietii sunt vulnerabili in fata acestora” – Lauri E. Markowitz

Din pacate, un factor care se interpune intre vaccinare si copiii sunt parintii, care scapa din vedere binele acestora in urma a ceea ce au citit pe bloguri. In SUA, 11.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer cervical in fiecare an, iar 4.400 mor.

„Infectia este transmisa sexual. Daca un parinte este ingrijorat, medicii trebuie sa fie pregatiti sa poata discuta despre asta, dar nu discutam despre cum sunt infectati oamenii cu boli ce pot fi prevenite de vaccinuri…” – Jan Hoffman, specialist pediatru

[sursa]