Formula matematica ce incurca firul castilor audio
Prin intermediul iPhone 7, Apple ar putea rezolva o problema care ne da mari batai de cap: innodarea firului castilor audio. Noul smartphone nu va avea o mufa audio clasica ci se vor conecta prin Bluetooth si vor purta, probabil, denumirea Airpods.
Daca zvonurile sunt adevarate, toate acele momente in care ai avut nevoie de casti dar nu fara sa le poti folosi din cauza firelor innodate vor disparea undeva in negura timpului. De atatea ori s-au innodat atat de tare incat au fost aproape imposibil de deznodat, chiar riscand sa rupi firul in incercarea de a le putea utiliza, in special firele acelea mici care intra in casti.
Toate trec prin asta, nu doar cele de la Apple. Culmea, se intampla si cand le impachetezi cu grija. Exista un motiv, iar acesta a fost subiectul unei cercetari stiintifice. Este o functie a lungimii firului si a agitatiei la care este supus. Nodurile apar intr-un tipar statistic.
Lucrarea intitulata Spontaneous knotting of an agitated string de Dorian M. Raymer si Douglas E. Smith de la Universitatea California a demonstrat acest fenomen: un fir de maximum 46 cm lungime nu se va incurca daca este depozitat intr-o cutie rotativa mult timp, dar intre 46 cm si 150 cm, probabilitatea unui nod creste dramatic: +50%.
Se pare ca sansele nu cresc mai mult daca avem un fir si mai lung, pentru ca acesta ar lua forma cutiei si asta ar preveni agitarea. Iata graficul:
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.