Cum s-au format inelele lui Saturn
Planetele gigantice din Sistemul nostru Solar au inele care le înconjoară, dar originea și diferențele dintre inelele spectaculoase ale lui Saturn și cele ale planetelor Neptun și Uranus au fost necunoscute mult timp. Oamenii de știință cred că au aflat, în sfârșit, răspunsul.
O echipă internațională de cercetători, condusă de Hyodo Ryuki de la Universitatea Kobe din Japonia, a făcut simulări computerizate pentru a-și da seama de unde provin inelele. Potrivit modelului lor, inelele s-au format din planetoizi distruși, care cândva se găseau în centura Kuiper, zonă a Sistemul nostru Solar ce se întinde dincolo de orbita lui Neptun.
La începuturile Sistemul nostru Solar, într-o perioadă numită Late Heavy Bombardment (Bombardament Masiv Târziu), multe dintre aceste obiecte s-au deplasat spre interior, iar cele care au trecut foarte aproape de un gigant gazos au fost pulverizate și transformate în inele.
Modelul rezultat în urma simulării oferă și indiciul că densitatea lui Saturn este motivul pentru care inelele sale conțin 95% gheață. Saturn are o densitate semnificativ scăzută în comparație cu alte planete, atât de mult încât ar pluti pe apă. Având în vedere masa considerabilă și densitatea scăzută, Saturn are o rază mai mare în ceea ce privește gravitația sa în comparație cu Uranus sau Neptun.
Conform studiului, publicat în Icarus, planetele gigantice sunt capabile să “fure” între 0,1 și 10 procente din masa obiectelor care trec prin apropiere. Simulările, de asemenea, au arătat că între fragmentele inițiale, cu o dimensiune de câțiva kilometri, s-au produs mai multe coliziuni la viteze foarte mari. Din acestea au rezultat bucăți mai mici, care s-au stabilizat în final în orbitele circulare pe care le observăm astăzi.
Acest studiu oferă o soluție la întrebarea despre originea inelelor planetelor, dar ar putea avea în viitor aplicații chiar mai largi. Deja observăm exoplanete cu inele, care par să fie la fel de complexe și misterioase.
[sursă]
Un artist.