Interviu cu Adrian Șonka: „Poți deveni astronom și în țara noastră”
Adrian Șonka este primul om care îți vine în minte atunci când te gândești la astronomie în România. Este astronom la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din București, membru al Astroclubului București, organizează prezentări de astronomie și a scris foarte multe articole atât pentru publicul larg, cât și pentru astronomi amatori.
Prezentările de astronomie de la Palatul Șuțu au avut foarte mult succes. Am găsit întotdeauna sala plină, atât de oameni mari cât și de oameni mici și chiar foarte mici. S-a întâmplat vreodată ca un copil să fie atât de impresionat de informații încât să ceară detalii despre cum poate studia astronomia? Sau poate există vreo întâmplare în care cineva a venit câțiva ani mai târziu după un eveniment să vă spună că studiază la Facultatea de Fizică sau chiar că a devenit cercetător și să vă mulțumească pentru sursa de inspirație?
Prezentările de la Palatul Șuțu sunt ținute pentru publicul larg pasionat de astronomie și de știință în general. Scopul imediat este petrecerea timpului într-un mod plăcut, în timp ce se prezintă date științifice reale, dar oricând, orice, te poate inspira daca ești participant. La sfârșitul fiecărei prezentări aud întrebarea: „La noi în țară te poți face astronom?” Nu am auzit încă dacă cineva a ales o carieră de cercetător datorită unei prezentări ținute de mine, însă am auzit de la părinți că cei mici stau cu gura căscată și sunt foarte atenți și mirați. Pesemne că ceea ce văd ei în prezentări este interesant.
Am mai auzit că după prezentări, unii copii încep să ceară părinților cărți de astronomie, ceea ce mă bucură. Eu cred ca imaginile cu planetele, cu galaxiile, datele științifice reale, sunt foarte „inspiraționale”, nefiind neapărat nevoie de un prezentator anume ca să te inspire. Uneori și în timpul unei prezentări care nu îți place, e nevoie de o singură imagine pentru a te inspira. Eu aștept momentul când un grafic va inspira pe cineva.
Ce le-ați transmite celor care vor să studieze astronomie în România? Se (mai) poate transforma această pasiune în job la noi în țară în prezent?
Poți deveni astronom și în țara noastră. Cel mai sigur este prin Facultățile de Fizică, unde vei găsi oameni cu pasiuni asemănătoare și profesori care de abia așteaptă să îți arate tainele Universului. Când spun „Univers” mă refer la toate domeniile fizicii. Important este să te faci astronom din pasiune și nu de nevoie. Astfel vei face toată viața ceea ce îți place. Apoi, ca cercetător în astronomie ai ca opțiuni Institutul Astronomic al Academiei Române sau Institutul de Științe Spațiale, de unde poți face astronomie ca profesionist. Meseria de astronom este una din cele mai rare meserii din țara noastră, așa că vă puteți lăuda și pe canalele media.
Domeniul acesta este făcut în așa fel încât poți „face” astronomie și fără să fii cercetător. Sunt atât de multe obiecte și fenomene de observat, încât oamenii de știință nu au timp să o facă, singura opțiune fiind astronomii amatori. Există pasionați de astronomie care au decis ce obiect să fie obsevat cu telescopul spațial Hubble. În țara noastră există multe astrocluburi și o comunitate relativ mare de pasionați (pe majoritatea îi găsiti pe astronomy.ro/forum/).
Cei pasionați de astronomie pot fi voluntari sau pot contribui în vreun fel la desfășurarea evenimentelor organizate de Observator?
Voluntarii sunt bineveniți. Ceea ce trebuie să știți este că veți face voluntariat în cadrul Obsevatorului prin Muzeul Municipiului București. Voluntarii noștri vor lua contact direct cu cerul, cu instrumentele astronomice și cu…publicul. Pe lângă învățarea cerului, la Observator poți căpăta abilități de „public speaking” pe întuneric. La început, este mai ușor să vorbești cu publicul pe întuneric decât pe lumină.
Cum este noul sediu al Observatorului? La pachet cu clădirea nouă, au venit și niște instrumente astronomice noi?
Primăria Municipiului București a consolidat, restaurat și dotat Observatorul prin intermediul unei finanţări nerambursabile acordate prin Regio – Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Publicul are la dispoziție două telescoape de 400 de mm în diametru, dar și o lunetă solară de mari dimensiuni prin care se pot vedea erupțiile solare. În plus, avem și un planetariu în care se țin trei prezentări pe seară, pe bandă rulantă. De fapt, când vii la prezentările noastre, vii ca la teatru, nu ca la film. Ai un prezentator care vorbește 30 de minute despre cer sau Univers și nu un film care rulează la nesfârșit.
La observator veți mai găsi ceva: o expoziție de astronomie. Are un impact vizual deosebit, după cum ne-au scris vizitatorii în cartea de onoare.
În iulie 2018 va avea loc o eclipsă totală de Lună care va coincide cu momentul în care Marte se află la opoziție. Vor fi organizate observații astronomice cu această ocazie? Care sunt marile evenimente astronomice din 2018?
Intrebarea conține și răspunsul. Eclipsa totală de Luna din 27 iulie și opoziția lui Marte din iulie. Așteptăm publicul să vadă planeta Marte la cea mai mică depărtare de Pământ prin noile noastre telescoape. Combinația telescop-apropiere planetă ne va permite să vedem detalii pe planetă. Marte se vede bine din iunie până în octombrie, deci vom avea multe nopți în care ne vom delecta cu discul portocaliu-maroniu al planetei.
Din luna august vom avea trei planete pe cerul de seară. Vii la obsevator, dai cinci lei și vezi trei planete.
Găsiți aici întregul program al expozițiilor, prezentărilor și observațiilor astronomice organizate de echipa Observatorului Astronomic din București.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).