Un intrerupator pentru reglarea temperaturii corpului

reglarea temperaturii corpului, hipotalamus, neurostiinteO scadere brusca a temperaturii corporale indica de obicei un accident. Ne face sa ne gandim la cineva care a cazut in apa inghetata sau care s-a ratacit in plin viscol.

Jan Siemens, specialist in neurostiinte la Universitatea Heidelberg (Germania), a creat soareci cu un sistem termoregulator defect, pentru a cerceta modul in care organismul mentine o anumita temperatura interna. In fiecare soarece, Siemens si colegii lui au implantat un intrerupator molecular ce le permitea sa controleze temperatura corpului. Dandu-le soarecilor un anumit medicament intrerupatorul putea fi pornit; practic, se activa un anumit set de neuroni din hipotalamus iar temperatura interna a soarecelui scadea cu 7 grade Celsius.

Aceasta descoperire ar putea fi un pas important in rezolvarea misterului termoreglarii. Se stie foarte putin despre felul in care oamenii isi regleaza temperatura interna. Scaderea sau cresterea acesteia deseori indica probleme serioase de sanatate, iar diferentele prea mari ne pot fi chiar fatale.

Citeste si  De ce Hodor din Game of Thrones nu spune altceva decat "hodor"?

Hipotalamusul este considerat o parte importanta a procesului de reglare a temperaturii, dar se stie mult prea putin despre cat si prin ce mecanisme ne influenteaza. Exista neuroni sensibili la caldura, aflati in zona pre-optica si care, in mod cert, joaca un rol important, sustine Siemens, dar nu se stie care sunt celelalte parti implicate in functionarea termostatului nostru intern.

Este mult prea devereme pentru a putea spune daca aceasta tehnologie poate fi folosita si la oameni, dar ea va ajuta cu siguranta la maparea procesului fiziologic prin care se realizeaza termoreglarea.

Ana Maria Nica

[sursa]