Invenții accidentale care au revoluționat lumea

plastelinaAccidentele au loc si nu le putem evita in totalitate oricate precautii am lua. Uneori, accidentele sunt motorul inovatiei stiintifice.

1. Cuptorul cu microunde

Percy Spencer, care lucra la radarul bazat pe microunde la compania de apararea Raytheon in 1945, a descoperit ca ciocolata din buzunarul sau s-a topit. A facut imediat legatura cu faptul ca radiatia electromagnetica poate fi focusata pentru a gati hrana si, astfel, a inventat cuptorul cu microunde.

2. Plastelina

Kutol Products a fost o companie care incerca sa vanda o pasta inventata in anii ’30 pentru curatarea tapetului decolorat de focul alimentat de carbuni. Pana in anii ’50, evolutia incalzirii casei a eliminat carbunele din foc, asa ca firma a inceput sa aiba probleme serioase. Falimentul iminent a fost amanat de o descoperire facuta de copii prin folosirea pastei respective ca pasta modelatoare ce putea lua forma unor jucarii. Reambalata, plastelina persista si astazi pe rafturile magazinelor si pe covoarele si mobila caselor din toata lumea.

Citeste si  VIDEO: Premiile europene pentru Inventica

3. Teflonul

Roy Plunkett lucra la compusii din clorofluorocarbon in compania de chimice DuPont’s Labs in 1938, in incercarea de a imbunatati materialele destinate refrigerarii. Intors pentru a analiza rezultatele ultimului sau experiment, a fost foarte dezamagit de o canistra care nu a retinut gazul asteptat de el ci un material alb ceros si alunecos. S-a jucat cu acest compus si a inteles proprietatile sale remarcabile ca lubrifiant cu un punct de topire foarte ridicat, perfect pentru aplicatii militare si, eventual, tigai. Compusul, politetrafluoroetilena, a fost patentat ca Teflon de DuPont in 1945.

[sursa]