Islanda foreaza cel mai fierbinte put pentru a genera energie din magma

islanda
Puripat Lertpunyaroj/Shutterstock

Un nou proiect pune Islanda pe harta lumii, unul prin care va fora un put pana la magma pentru a gasi noi surse de energie regenerabila. Initiativa implica o „gaura” cu o adancime de 5 km in sud-estul tarii, care va fi si cea mai fierbinte gaura din lume cu temperaturi de pana la 1.000 de grade Celsius.

Temperatura este indeajuns de mare incat sa genereze abur super-critic, despre care expertii spun ca ar putea genera pana la 50 megawatti de electricitate, de 10 ori mai eficient decat puturile geo-termale.

Energia geo-termala exista de zeci de ani si implica puturi forate care ajung in caldura generata de Terra, alimentand turbine si generand electricitate. Islanda este faimoasa pentru activitatea sa geo-termala (mai mult de 25% din energia totala vine din surse geotermale).

Exista limitari ale eficientei acestei tehnologii, motiv pentru care Deep Driglling Project merge mai departe sau, mai bine spus, mai adanc, incercand sa treaca de scoarta terestra pentru a ajunge la magma. Ideea proiectului a aparut in urma unei erori in 2009, cand proiectul a atins din greseala un rezervor de magma in timp ce incerca sa contruiasca un put geotermal. Ca experiment, au turnat apa in gaura pentru a vedea cata energie poate genera si asa au descoperit cel mai puternic put geotermal cu 30 megawatti putere generata.

Citeste si  Un dom urias pe cel mai mare rezervor de magma din lume

Proiectul nu a fost de lunga durata, caci a fost doar un experiment, dar acum vor incerca sa-l extinda. Forarile au inceput pe 12 august in regiunea Reykjanes. Cercetatorii spera sa ajunga pana la punctul de intalnire tectonica de sub Atlantic, unde magma incalzeste apa oceanului pana la 1.000 de grade Celsius. Pe langa temperatura inalta, presiunea este de peste 200 de ori mai mare decat la nivelul marii, ceea ce va ajuta la generarea aburului super-critic, o stare a materiei care nu e nici lichid nici gaz, stocand mai multe energie sub forma termica decat lichidul sau gazul.

Petru Stratulat

[sursa]