Luna iulie 2019 a rescris istoria climatica a Terrei

Luna iulie din 2019 a fost cea mai fierbinte luna, potrivit datelor de la Organizatia Mondiala de Meteorologie publicate joia trecuta.

Potrivit raportului, descoperirile facute de Programul de Schimbare Climatica Copernic indica faptul ca temperaturile au atins un nou record in primele 29 de zile ale lunii iulie si ca aceasta luna a fost la fel de fierbinte precum luna iulie a anului 2016, ba chiar un pic mai fierbinte pe alocuri.

Este un lucru foarte important pentru ca iulie 2016 a fost dominat de fenomenul El Nino, un sistem compus din tipare meteo complexe ce contribuie la incalzirea globala.

Aceasta luna iulie, din 2019, nu a fost marcata de fenomene importante ale El Nino, ceea ce ne sperie putin, caci temperaturile au crescut foarte mult fara ajutor din partea lor. Au fost observate valuri de caldura impresionante si incendii de padure fara precedent in ultimele saptamani, iar expertii cred ca acestea vor continua pe tot parcursul anului.

Citeste si  VIDEO: Minge de foc pe cer american

Temperatura medie globala in iunie a sarit de toate temperaturile medii inregistrate pentru acea luna in trecut. Valuri de caldura fara precedent au maturat estul Europei, nordul Rusiei, Asia, Africa, America de Sud, nordul Oceanului Indian si parti din Oceanele Pacific si Atlantic.

Administratia Atmosferica si Oceanica Nationala Americana (NOAA) a raportat faptul ca 9 din cele mai calduroase 10 luni iunie inregistrate vreodata au avut loc din 2010 incoace. Expertii au precizat, de asemenea, ca zone arctice au fost invadate de incendii de padure fara precedent, iar aici vorbim despre zone uriase din Rusia, Alaska si Groenlanda.

[sursa]